"Uljez" je bio istinski velemajstor i sve je dovodio do ludila, danas je neprepoznatljiv većini

U društvu sa Ronaldinhom i Valderramom

"Uljez" je bio istinski velemajstor i sve je dovodio do ludila, danas je neprepoznatljiv većini

Admin Čaušević

Postoje fudbaleri koji su uvijek igrali za publiku, a ne na rezultat. Možda zbog toga i nisu imali uspješniju karijeru. 

Augustine Azuka Okocha je sigurno jedan od najboljih driblera svih vremena, međutim nikada nije uspjevao da zaigra na najvećem nivou.

Legendarni Jay-Yay je već desetljeće u penziji i ne pojavaljuje se toliko često u javnosti. Godine su učinile svoje pa je postao prepoznatljiv većini ljubitelja fudbala. Na naslovnoj fotografiji se može vidjeti u društvu Carlosa Valderrame i Ronaldinha.

Dok je igrao krajem prošlog i početkom ovog milenija bio je prepoznatljiv po svojim čarolijama na terenu. Ne postoji igrač koji je svojim potezima toliko ponizio Olivera Kahna kao što je to uradio legendarni Nigerijac dok je nastupao za Eintracht iz Frankfurta.

U Evropu je stigao 1990. godine te promijenio nekoliko klubova u Njemačkoj. Poslije čega je uslijedio transfer u Fenerbahce, intereresantno da je u Turskoj uzeo tamošnje državljanstvo te je odlučio da se zove Muhammed Yavuz.

Transfer karijere je ostvario 1998. godine kada je otišao u PSG za tada velikih 14 miliona funti, u tom vremenu je bio i mentor tada mladom Ronaldinhu.

Oglasi

Dojam je da je najveću slavu stekao igrajući za Bolton gdje je zaista briljirao. Čak je nosio i kapitensku traku prosječnog kluba koji je rušio velikane.

Soccer fans celebrate 'Jay Jay' Okocha at 48 | Premium Times Nigeria

Još je imao avanture u Kataru i Indiji nakon definitivne odluke da okači kopačke o klin 2012. godine. S reprezentacijom Nigerije je osvojio Olimpijske igre 1996. godine u Atalanti, dok dvije godine kasnije na SP u Francuskoj nije uspio da zasija punim sjajem.

Poslije penzionisanja uglavnom je igrao na dobrtvornim mečevima. Jedno vrijeme bi znao biti i gost komentator, dok je 2019. godine imao i problema sa zakonom zbog navodnog pranja novca u Škotskoj.

Potražite više informacija na temu Ligue 1:

"Moje vještine su bile dobre, ali nikad nisu izložene na najvećem nivou kao što je Liga prvaka, zato danas ljudi prepoznaju Ronaldinha kao najvećeg mađioničara u svijetu fudbala."

"Naše vještine su bile drugačije. Ronaldinho je fudbalske vještine kombinovao s plesom, dok sam ja znao samo driblati, plesanje nije bila moja stvar", rekao je Okocha prije nekog vremena te tako na pravi način sumirao svoju karijeru.

Top Komentari

axel42
Kome je Okocha neprepoznatljiv?? Možda ovoj današnjoj dječurliji koji samo znaju za Messia i Ronalda!
7 1
Sanska_Prangija
Ustanite kad pisete o velikom Jay-Yaju. I to kazem kao navijac Bayerna.
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti