Jedini igrač zbog kojeg je Messi morao sjediti na klupi danas nema posla i doživio je tužan kraj

Oberman nije uspio

Jedini igrač zbog kojeg je Messi morao sjediti na klupi danas nema posla i doživio je tužan kraj

E. Škorić

Tada je i nikada više jedan igrač uspio da Lionela Messija smjesti na klupu za rezerve.

Gustavo Oberman je 2005. godine postigao nešto što niko više nije u narednih 17 godina. Tokom Svjetskog prvenstva za igrače do 20 godina, Oberman je igrao u prvoj postavi, a Messi je bio na klupi. 

Tadašnji talent koji je nastupao u Argentinos Juniorsima, u klubu u kojem su ponikli velikani poput Diega Maradone, Juana Riquelmea i Fernanda Redonda, bio je toliko dobar da je Messi morao ostati na klupi.

U to vrijeme Messi sa samo 18 godina već je ciljao visoko, no u debiju na SP U20 protiv Sjedinjenih Američkih Država selektor Francisco Ferraro odlučio se za Obermana, da bi Messiju saopštio da ostaje na klupi. Argentinci su taj meč izgubili, ali na kraju su ipak osvojili titulu.

Iz te argentinske generacije izdvajaju se igrači koji su kasnije briljirali u Evropi. To je slučaj Pabla Zabalete, Lucasa Biglie, Ezequiela Garaya, Fernanda Gaga ili Kuna Agüera, s vrlo malo istaknutosti na spomenutom prvenstvu, gdje su uglavnom bili rezerve. Ta grupa igrača je nekoliko godina kasnije osvojila olimpijsko zlato u Pekingu 2008.

U drugom kolu Svjetskog prvenstva odigranog u Nizozemskoj, Messi je već zazeo mjesto u prvih 11 zajedno s Obermanom, koji je redovno bio starter, a ostali poput Kuna Aguera ostali bi na klupi. Messi je počeo da briljira, postizao je golove u bitnim mečevima i postao je jedan od ključnih argentinskih igrača na tom prvenstvu.

Oglasi

Od tog svjetskog uspjeha, karijere Messija i Obermana su radikalno suprotstavljene. Jedan od njih je postao najbolji na svijetu, igrajući za Barcelonu, a drugi je "lutao" i nije mogao da nađe neki ozbiljan angažman. Prošao je rumunski Cluj te u Španiji igrao za Castellon i Cordobu.

Gustavo se vratio u Argentinu, a posljednje četiri godine bio je član niželigaša Dock Suda, kluba iz Buenos Airesa.

Ipak, u tom klubu su ga otpisali.

"Odluku da ne nastavim donio je trener, rekao mi je da neće računati na mene. Želio sam nastaviti da igram i da okončan karijeru na terenu u drseu ovog kluba, ali to nije bilo moguće. Tužan sam, mislio sam da će se sve ovo ljepše završiti", kazao je Oberman.

Oberman je u martu napunio 37 godina i čini se da je njegova karijera završena. Za razliku od njega, Messi briljira u PSG-u s Mbappeom i Neymarom i čeka svoje novo Svjetsko prvenstvo, pošto će predstavljati Argentinu kao njen kapiten u Kataru.

Za utjehu mu ostaju sjećanja i činjenica koju niko ne može da promijeni - jedini je imao prednost ispred Messija tokom velike i bogate karijere argentinskog majstora.

Promo

Top Komentari

DadiG
Istaknutost??? Bravo
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi