Jesenice su ipak grad hokeja

Tišlar, Hiti, Felc, zvijezde svog vremena

Jesenice su ipak grad hokeja

Kada se spomenu Jesenice ljubiteljima sporta odmah na pamet pada hokej, Anže Kopitar velika zvijezda NHL-a, ali i naravno hokejaški klub koji je proslavio ovaj grad. Jer nekada davno u bivšoj državi, Jesenice su bile među najboljim klubovima, dovoljno je reći da je 23 puta bio prvak Jugoslavije.

Stariji ljubitelji hokeja će se sjetiti i Drage Mlinareca, Murajice Pajiča, Cvete Pretnara, igrača koji su nosili dres Jesenica u osamdesetim godinama kada je hokej na prostoru bivše države bio jako popularan. Gledajući istoriju hokejaškog kluba Jesenice, svakako vrijedi izdvojiti imena poput Viktora Tišlara, Albina Felca Rudija Hitla, igrača koji su u pravom smislu bili velike zvijezda i u onim nekim drugim vremenima.

Viktor Tišlar

1966. godine kada je u Ljubljani otvorena ledena hala ‘’Tivoli’’, drugo pokriveno klizalište sa mašinama
za pravljenje vještačkog leda u Jugoslaviji, Tišlar je potpisao ugovor sa ekipom Eintrachta iz Frankfurta kao prvi hokejaš sa prostora Jugoslavije koji je potpisao profesionalni ugovor sa nekim klubom u inostranstvu. Kasnije je Tišlar igrao u Južnoafrickoj Republici, a onda stiže ugovor sa Los Angeles Kingsima. Ipak Viktor nije odigrao niti jednu utakmicu u NHL ligi ali jeste nekoliko utakmica za ekipu Springfiled Kings koja je bila filijala LA Kingsa.

Rudi Hiti

Tu je i Rudi Hiti koji je sa 177 nastupa za bivšu državu i 84 postignuta gola, završio u međunarodnoj Kući slavnih 2009. godine. Još tamo 1970. godine Rudi Hitl je dobio ponudu za nastup u NHL, u ekipi Chicago Blackhawksa, ali je u prijateljskoj utakmici nakon koje je trebao potpisati ugovor zaradio udarac pakom u vilicu i morao se vratiti kući. Hiti je imao ponudu i Los Angeles Sharksa 1972. godine, radilo se o trogodišnjem ugovoru, koji nije potpisao već je karijeru nastavio u Olimpiji, kasnije u Italiji.

Albin Felc

Godine 1982. svoju bogatu karijeru završio je i Jeseničanin Albin Felc. Jedan od najboljih hokejaša na ledu sa ovih prostora svih vremena. Felc je tokom svoje 27-godišnje karijere osvojio 14 titula državnog prvaka i postigao 418 prvenstvenih golova. U dresu reprezentacije Jugoslavije odigrao je 155 utakmica, postigao 82 gola uz 91 asistenciju te je igrao na devet svjetskih prvenstava i tri zimske olimpijade.

Nema više ekipe

U Jesenicama se danas rado prisjećaju ovih sjajnih igrača, godina odličnog hokeja i jakog kluba Jesenice koji je nažalost ljubitelja hokeja nakon 64 godine postojanja ugasio svoj profesionalni pogon. Razlog su naravno veliki finansijski problemi koji su stigli nakon šest sezona igranja u EBEL ligi. Od nekada velikog kluba ostala su sjećanja, omladinski pogon i stara Podmežakla koja čeka neka bolja vremena....

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.