Poster Ronaldinha je sve što mu je ostalo, a Barcelona mu nudila ugovor na 10 godina

Priča Johna Bostocka

Poster Ronaldinha je sve što mu je ostalo, a Barcelona mu nudila ugovor na 10 godina

E. Škorić

Da li znate ko je John Bostock? Ne? A s 14 godina je ovom nekadašnjem wonderkidu ponuđen desetogodišnji ugovor u slavnoj Barceloni...

S obzirom da, eto, ne znate ili većina vas ne zna ko je John Bostock, to znači da taj ugovor koji mu je ponuđen nije ni potpisan. Umjesto toga, on je decenijama kasnije lutao po klubovima i čak 13 ih je prošao za 13 godina.

Igrao je za Crystal Palace, Tottenham, Brentford, Hull City, Sheffield Wednesday, Swindon Town, Toronto FC, Royal Antwerp, OH Leuven, Lens, Bursaspor, Toulouse i Nottinhgam Forest.

Veznjak rođen u južnom Londonu danas ima 28 godina i traži svoj 14. klub. Nekada veliki talent, danas tek prosječan igrač koji teško pronalazi klub.

S 14 godina je, priznaje sam, mogao da izabere: Real Madrid, Barcelona, Inter, Chelsea, Manchester United i Liverpool. Njegovi vršnjaci sjedili su za kompjuterima, a on uveliko razmatrao bogate ponude najvećih klubova na svijetu.

Bostock je samo nekoliko puta nastupio u prvoj momčadi za Palace, svoj prvi klub u kariejri, a debi sa 15 godina učinio ga je najmlađim igračem koji je igrao za ovaj londonski tim.

"Sjećam se da sam bio premlad da bih se presvukao u istoj svlačionici kao i moji saigrači jer sam bio maloljetan".

Onda je otišao u Tottenham i tvrdi da nije znao ni šta potpisuje, već je jednostavno "šarnuo" ugovor i prešao u drugi londonski klub. I dalje jako mlad i talentovan. Bostock je za Spurse debitovao u Kupu Uefe protiv zagrebačkog Dinama 2008. godine, star 16 godina i 295 dana, postavši i njihov najmlađi igrač.

No tinejdžer ne uspijeva dobiti pravu priliku u Tottenhamu. Onda mu je saopšteno da je za njega najbolj da igra u omladinskom timu, što ga je totalno povrijedilo.

"Otkad se sjećam želio sam biti najbolji igrač svijeta i osvojiti Zlatnu loptu. Vidio sam kako Ronaldinho osvaja ove trofeje i jednostavno sam mislio da želim biti taj momak", govori Bostock.

Bostock priznaje da je nedostatak u prvom timu utjecao na njegovo samopouzdanje i performanse. Tokom svojih pet godina u Tottenhamu imao je posudbe u nekoliko klubova, s različitim uspjehom.

"Prije nego što to shvatite, počnete se pitati:" Pa jesam li stvarno toliko dobar? Jesam li stvarno tako nevjerojatan igrač? Tada počnete gledati mišljenje ljudi o vama, to je opasna spirala za bilo koju osobu, posebno u sportu".

On i njegova supruga lutaju godinama, obišao je 13 klubova i sada se vratio u London, čekajući na novi angažman.

"Žalim, možda ne toliko što nisam otišao u Barcelonu, već zato što sam napustio Palace. Mislim da je to bio dio moig života. Nisam bio sposoban da donosim prave odluke, imao sam neke ljude koji su ih donosili umjesto mene i iskreno vjerujem da im je bilo najvažniji moj interes".

Potražite više informacija na temu La Liga:

"Kad sam imao 14 godina, Barcelona mi je ponudila desetogodišnji ugovor. Ronaldinho mi je u to vrijeme bio najdraži igrač pa su mi od njega poslali potpisani poster. Još ga uvijek imam u svojoj kući u Londonu. Na njemu je pisalo: "Za Johna od Ronaldinha'".

To je ujedno sve što je ostalo u karijeri Bostocka koji je mogao puno više, ali zvijezde mu se nisu posložile.

Zaprati Barcelona, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Barcelona Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti

Najčitanije iz kategorije