Legendarnog napadača izdao čovjek kojem je najviše vjerovao: "Kontrolisao me kao marionetu"

Morat će u zatvor

Legendarnog napadača izdao čovjek kojem je najviše vjerovao: "Kontrolisao me kao marionetu"

Edmir Škorić

Nekadašnji norveški napadač John Carew nalazi se u teškoj fazi života, pošto mu se sudi za utaju poreza i stoga mu prijeti zatvorska kazna, a on za sve krivi svog bivšeg agenta Per A. Floda.

Bivšem fudbaleru Valencije prijete dvije godine zatvora i novčana kazna od 52.000 eura nakon što je priznao krivnju za prevaru na Okružnom sudu u Oslu.

Carew je priznao krivicu za grubi nemar između 2014. i 2017., ali osporava svjesnu i namjernu utaju poreza između 2017. i 2019. godine.

Podsjetimo, Carew je optužen za utaju poreza u vrijednosti od 577.000 eura između 2014. i 2019. u poreznim stopama. Optužen je i da u istom razdoblju nije prijavio prihod veći od milion eura, te da je sakrio bogatstvo od 31 milion eura.

Norveško tužilaštvo uvjerava da je 43-godišnji bivši napadač, koji je sada glumac, producent i fotograf, imao priliku izmijeniti informacije koje je vlastima dostavio o svojoj poreznoj situaciji, ali je odlučio da to ne učini.

"Carew je imao mnogo, mnogo prilika ispraviti podatke dane poreznim vlastima", kaže policijska advokatica Ragna Flaekoy Skjakodegard.

Oglasi

Međutim, Carew je u svom posljednjem pojavljivanju na sudu, unatoč djelomičnom priznanju krivnje, izbjegao preuzeti bilo kakvu odgovornost i ukazao na svog advokata i bivšeg agenta Per A. Floda budući da ga je njegov savjet naveo da ne otkriva prihode i imovinu izvan Norveške.

"Slijepo sam mu vjerovao. Uvjerio sam se da je u pravu. Kontrolisao me gotovo kao marionetu. Razumijem da je bio veliki nemar s moje strane što sam mu toliko vjerovao", rekao je Norvežanin koji će, u slučaju da sud donese presudu u skladu sa zahtjevima tužilaštva, značiti plaćanje visoke novčane kazne, ali što je za njega još gore - morat će i iza rešetaka na barem dvije godine.

[instagram]https://www.instagram.com/p/CWq45SWN8Vt/[/instagram]

Nekadašnji fudbaler je 2012. godine proglasio bankrot pred sudom u Engleskoj. Tada je završio fudbalsku karijeru i okrenuo se glumi i pokušava pronaći svoj put u kinematografiji gdje mu za sada ide dosta dobro.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Fudbalsku eksploziju čuveni napadač doživio je krajem devedesetih godina prošlog stoljeća u čuvenoj ekipi Rosenborga, koja je bila strah i trepet za brojne velikane.

Nakon toga je otišao u Valenciju s kojom je osvojio titulu u Španiji, a zatim je nastupao za Romu, Bešiktaš, Lyon, Aston Villu, Stoke City i West Ham, gdje je 2012. godine okončao karijeru.

Top Komentari

Husrefbeg22
Ja glupog naslova. Niko njega nije izda vec je to prijava za privredni kriminal, sto je sasvim normalno na Zapadu. Kada porez na placu uredno placaju cistaci ulica i ostali radni narod zasto ne bi i on koji spava na milionima platio drzavi ono sto joj pripada po zakonu.
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi