Život ponekad nije fer: Nadmašio je Messija i Ronalda, ali nagradu nikada nije dobio

Soriano danas igra u Drugoj ligi Španije

Život ponekad nije fer: Nadmašio je Messija i Ronalda, ali nagradu nikada nije dobio

E. Škorić

Jonatan Soriano je imao sezone u kojima je bio daleko nadmoćniji od Cristiana Ronalda ili Lionela Messija, no nikada nije dobio nagradu.

Zlatna kopačka dodjeljuje se najboljim evropskim strijelcima. Soriano je igrajući za Salzburg imao nestvarne cifre, ali austrijska liga ipak nije imala moć kao recimo španska La Liga ili ostale Lige petice, pa je ostao uskraćen za priznanje koje je možda zaslužio.

U šest godina je u Austriji postigao nevjerovatnih 172 gola. Omladinsku karijeru je počeou Espanyolu ali nikada nije dobio pravu priliku u matičnom klubu. Potom je kratko igrao u Barceloni, a igrajući za rezerve Katalonaca bio je prvi strijelac s 32 gola.

Ipak, Barca 2012. godine odbija da produži ugovor Sorianu i on s 27 godina postaje višak. Iste godine odlazi u Austriju i u prvoj sezoni kao igrač Salzburga postiže pet golova na 15 utakmica.

Međutim, druga sezona je druga priča, pošto je u 32 ligaške utakmice dao 26 golova. U sezoni 2013/14 dao je čak 48 golova na 43 utakmice! Te je sezone bio daleko najefikasniji strijelac, ali ostao je bez Zlatne kopačke koja se dodjeljuje na osnovu bodovnog sustava i po koeficijentu liga.

"Razumijem da austrijska liga nije na razini Španije, Engleske, Njemačke ... ali ko se razumije u nogomet, zna da nigdje nije lako postizati golove", izjavio je tada Soriano.

Nakon 172 gola i šest sezona kasnije, Soriano se preselio u Kinu. Dvije sezone proveo je u Pekingu Guoan, na preporuku bivšeg napadača West Hama Frederica Kanoutea.

Kao slobodan igrač se potom preselio u Saudijsku Arabiju gdje je potpisao za Al Hilal, da bi se godinu dana kasnije vratio u Španiju i potpisao za Gironu.

Dao je tek jedan gol na 16 utakmica, da bi nedavno potpisao za Castellon koji se takmiči u 2. ligi Španije. U Castellonu se nadaju da će Soriano biti onaj stari i da će trpati mreže rivala. Ali, danas kao 35-godišnjak nije ni sjena onog starog Soriana koji je svojevremeno bio efikasniji i od Ronalda i Messija, ali pravila su takva da je morao život provesti u sjeni velikih igrača.

Top Komentari

dinass
Kad je dobio priliku u Primeri dao jedan gol a nadmasio dvojicu najboljih igraca u istoriji te lige koji daju svake godine minimum po 30komada.
5 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi