Sve za 22 miliona: Zapušteni simbol države postaje fudbalski raj

Bit će najmodreniji u zemlji

Sve za 22 miliona: Zapušteni simbol države postaje fudbalski raj

Admin Čaušević

U nekim zemljama je fudbal više od igre, međutim infrstruktura nije na poželjnom nivou pa je posljednjih godina intenzivirana rekonstrukcija dosadašnjih ili izgradnja novih stadiona. 

Mnoge države u izgradnji stadiona ili sportskih objekata odluče da se kreditno zaduže. To je slučaj i sa rekonstrukcijom stadiona koji se smatra simbolom države.

Nacionalni stadion Jorge "Magico" Gonzalez je smješten u San Salvadoru i već nekoliko godina je bio prepušten samom sebi.

Sa kapacitetom od 35.000 sjedećih mjesta sagrađen je još u oktobru 1935. godine, ali nakon četiri rekonstrukcije i lokalne vlasti su digle ruke od njega.

Na njemu je reprezentacija San Salvadora nekoliko decenija igrala svoje mečeve, a od 2006. godine nosi naziv po čuvenom fudblaeru iz te zemlje, Jorgeu Gonzalezu.

Oglasi

Ipak, u narednim godinama se pretvorio u pravu prašumu i ruševni objekat. Jedan simbol države je počeo da propada.

Stadion je dugo godina bio prepušten samom sebi

Preokret se desio 2021. godine. San Salvador je dobio domaćinstvo za organizaciju Igara Centralne Amerike i Kariba koje će se održati na ljeto ove godine.

Tada je i San Salvador dobio pomoć u iznosu od 22 miliona američkih dolara i radovi na rekonstrukciji, četvtoj u historiji ovog stadiona su počeli.

Međutim, nije sve išlo glatko. Radovi su se odvijali poprilično sporo. Do ubrzanja je došlo tek posljednjih mjeseci.

Grubi radovi su završeni, uskoro se očekuje postavljanje terena i atletske staze te će ovaj stadion postati pravi fudblaski raj u San Salvadoru.

Ranije je bilo planirano da sve bude gotovo u februaru 2023. godine, ali je očigledno da će doći do prekoračenja rokova rekonstrukcije.

Oglasi