Još čekamo pobjedu na otvaranju

Latvija velika prilika

Još čekamo pobjedu na otvaranju

Košarkaška reprezentacija BiH utakmicom protiv Latvije danas otvara osmo poglavlje nastupa na Eurobasketu. Zanimljivo, još uvijek nemamo pobjedu u tim prvim utakmicama. U dosadašnjih sedam  poraženi smo svih sedam puta, U četiri navrata je to bilo posebno ubjedljivo. Dva puta smo ostali na -22.

Prvu utakmicu uopšte na Eurobasketima odigrali smo 22.juna 1993.godine u Karlsruheu, Rusi su bili neumoljivi, ostali smo na -22 (77:99). Sa Rusima smo ponovo igrali četiri godine kasnije, mjesto radnje bila je Španija, ovaj put je poraz bio podnošljiviji, poraženi smo 55:65.

Na Eurobasket 1999.godine u Francuskoj stigli smo sa velikim ambicijama s obzirom da smo u kvalifikacijama pobjedili dva puta Hrvatsku, jednom Litvu, međutim u prvoj utakmkici protiv Turske smo neprepoznatljivi. U Antibesu gubimo 15 razlike uz svega 42 postignuta poena.

Ništa bolje nije bilo niti u Turskoj 2001.godine.U Antaliji smo stradali dvadeset razlike, ponovo su na kontra strani bili Rusi, Nakon Rusa na red su došli Francuzi. U Švedskoj nije izgledalo loše nakon prvog poluvremena, međutim u nastavku opet težak poraz 76:98.Posljednji nastup prije pauze (dva propuštena Eurobasketa) imali smo u Beogradu. Otvorili smo sa Slovenijom, koja je na kraju bolja 74:65.Minus devet imali smo i na isteku posljednje minute okršaja sa Grcima prije dvije godine. Grci su krenuli pobjedom 76:67.

Rusija, Turska, Francuska, Slovenija, Grčka su bili daleko kvalitetniji protivnici nego što je to danas Latvija, pa se svi nadamo da je došao trenutak da napokon na jednom prvenstvu krenemo pobjedom. Preko Latvije smo 1993.godine osigurali prolazam među osam najboljih, današnjom pobjedom bi napravili dobar iskorak prema Stožicama iako neće biti lako. Prva je uvijek najteža....

Sve utakmice na otvaranju:
1993. godine na otvaranju Rusija - BiH 99:77
1997. godine na otvaranju Rusija - BiH 65:55
1999. godine na otvaranju Turska - BiH 57:42
2001. godine na otvaranju Rusija - BiH 83:63
2003. godine na otvaranju Francuska - BiH 98:76
2005. godine na otvaranju Slovenija - BiH 74:65
2011. godine na otvaranju Grcka - BiH 76:67

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.