Mourinhova kultna analiza Barcinih zvijezda: Varalice, srušiti ih što dalje od gola

Svojevremeno je Portugalac tražio način kako ih zaustaviti

Mourinhova kultna analiza Barcinih zvijezda: Varalice, srušiti ih što dalje od gola

Edmir Škorić

Godine 2006. su Portugalac Jose Mourinho i njegov sunarodnjak Andre Villas-Boas spremali tim Chelseaja za revanš Lige prvaka protiv Barcelone.

Mourinho i Villas-Boas temeljito su analizirali Barcelonu, a posebno je zanimljivo bilo pročitati šta su napisali o Ronaldinhu i tada 18-godišnjem Lionelu Messiju, koji su ipak bili najopasniji i najkvalitetniji igrač katalonskog tima.

Messi: Ima kvalitet i brzinu, ali gotovo uvijek koristi samo lijevu nogu. Njega faulirati što ranije i ako je moguće, van šesnaesterca i što dalje od gola. Ponaša se isto kao i Ronaldinho, voli pasti. Upravo se oporavio od povrede", stajalo je u analizi.

Ronaldinho: Ima tehničku kvalitetu za izbaciti protivničkog defanzivca u prvom koraku. Ukoliko je otvoren, dobit će loptu i otići s defanzivcem 1 na 1. Ukoliko mu je lopta na unutarnjoj strani noge, puca. Ako je na vanjskoj, nabacuje pred gol. Dodavanjima traži Messija ili Eto'oa, nekog iz drugog plana. Varalica je, voli iznuditi prekršaj lakim padom.

Mourinho je ukazivao i na stopera Carlesa Puyola, čije slabosti je prenio svojim igračima:

Puyol: Agresivan, ali vrlo emotivan defanzivac. Poludi na sudiju zbog prekršaja koji se dosude protiv njega i teško prihvata provokacije. Ima loš osjećaj za pozicioniranje i loše rukovodi odbranom kada je u pitanju pravljenje ofsajd zamke".

Oglasi

Iniesta: Uvijek dolazi s klupe. Vrlo dinamičan igrač. Veliki radijus kretanja i djelovanja. 

Generalan zaključak o timu Barcelone u analizi:

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

"Barcelona igra u formaciji 4-3-3. U odnosu na prošlu godinu agresivniji su i opasniji u napadu, ali sada više ovise o kreativnosti Messija i Ronaldinha. Definitivno će željeti postići gol u prvom meču. Puno griješe u prvoj fazi napada, ali u trećoj i četvrtoj su ubojito i učinkoviti te pokušavaju izboriti što više slobodnih udaraca i penala", pisalo je u analizi.

Sve te analize i otkrivanje mana rivala Mourinhu i Villas-Boasu nisu se isplatile. Barcelona je s ukupnim rezultatom 3:2 prošla dalje. Na Camp Nouu je bilo 1:1, a na Stamford Bridgeu 2:1.

Zaprati Barcelona, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Barcelona Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

K79
je to onda kad je ponisteno par golova Chelsiju :D
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi