Kako je Jose 2006. analizirao Barcu i koga se posebno plašio: "Lako pada, notorna je varalica"

S Chelseajem igrao mečeve protiv Barcelone

Kako je Jose 2006. analizirao Barcu i koga se posebno plašio: "Lako pada, notorna je varalica"

E. Škorić

Pojavio se izvještaj iz 2006. godine prije utakmice Chelseaja i Barcelone, a u kojem tadašnji trener londonske ekipe posebno analizira katalonsku ekipu i njene pojedince.

Prošlo je gotovo 15 godina, no tek sada je svjetlo dana ugledala analiza u kojoj je Mourinho fokus držao na Ronaldinha i Lionela Messija, koji su tada bez premca bili ključni igrači Barcelone.

Prije prve utakmice, koja je odigrana u Londonu, Mourinho i njegov asistent Andre Villas-Boas detaljno su opisali igru svojih protivnika.

"Igraju u formaciji 4-3-3. U odnosu na prošlu godinu, agresivniji su i opasniji u napadu, ali s druge strane, sada više ovise o kreativnosti Messija i Ronaldinha. Definitivno će htjeti da postignu pogodak u prvoj utakmici. Puno griješe u prvoj fazi napada, ali u trećoj i četvrtoj su ubojito učinkoviti. Stalno iznuđuju slobodne i kaznene udarce", stoji u izvještaju.

Kako su Mourinho i Villas-Boas opisali najvažnije igrače Barcelone?

Carles Puyol: Vrlo agresivan, ali i vrlo emotivan. Svađa se sa sucima, provocira vrlo često. Iako može predvidjeti događaje na terenu, griješi u pozicioniranju (ide s napadačem do sredine terena) i nije najbolji vođa (želi napraviti ofsajd zamku kad to nije moguće). Vrlo često igra tijelom, koristeći svoju snagu, pa ga možemo koristiti za traženje kontakta i forsiranje prekršaja. Vrlo dobro i učinkovito u igri glavom.

Ronaldinho: Njegove tehničke vještine omogućuju mu da prođe protivnika kad prvi put dodirne loptu. Ne boji se sudjelovati u dvobojima s bočnim braničima. Jako je opasan kada stvara prostor između linija i izvlači središnjeg braniča sa svoje pozicije. Voli igrati s Eto'om i Mesijem ili veznjakom koji trči iz pozadine. Vrlo je slab u transformaciji iz napada u odbranu i u fazi odbrane. Zloglasni je varalica, lako pada.

Lionel Messi: Kvaliteta + brzina, ali gotovo uvijek koristi samo lijevu nogu. Potpuno isto ponašanje kao i Ronaldinho. Potiče momčad za napad dugim posjedom lopte, savršenim za duele. Ako je moguće faulirati ga ispred kaznenog prostora, učinite to što prije i što dalje od gola. Upravo se oporavio od povrede.

Iako je Chelsea poveo u toj utakmici, izgubio je s 2:1 u revanšu na Camp Nou, a Barcelona je u finalu pobijedila Arsenal i osvojila trofej.

Zaprati Barcelona, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Barcelona Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi