Fudbalski svijet iznenadila senzacija Japana protiv Njemačke, a onda se javio Jose Mourinho

Portugalac objasnio zašto nije iznenađen

Fudbalski svijet iznenadila senzacija Japana protiv Njemačke, a onda se javio Jose Mourinho

Endin Čaušević

Svjetsko prvenstvo u Kataru donijelo nam je već nekoliko velikih iznenađenja, a novu senzaciju vidjeli smo jučer kada je Japan nakon preokreta sa 2:1 pobijedio Njemačku. Pobjeda Japanaca iznenadila je fudbalski svijet, ali ne i Josea Mourinha.

Japanci su protiv Njemačke odigrali fantastičnu utakmicu i pokazali da imaju zaista veoma dobru reprezentaciju.

Njemačka je u ovaj meč ušla kao apsolutni favorit jer se radi o reprezentaciji koja je u krugu favorita za osvajanje Mundijala, ali prvaci iz 2014. godine nisu baš najbolje startali u Kataru.

Golom Gundogana iz 33. minuti Njemačka je imala prednost od 1:0, ali Japan ih je šokirao u finišu utakmice kada je došao do potpunog preokreta. Prvo je Doan poravnao na 1:1, a pobjedu Japancima sjajnim golom donio je Asano.

Pobjeda Japana u ovom duelu iznenadio je fudbalski svijet, te mnogi smatraju da je ovo najveća senzacija pored pobjede Saudijske Arabije protiv Argentine.

Međutim, takvim rezultatom nije iznenađen jedan od najboljih trenera na svijetu Jose Mourinho koji je poručio da je poznato da Japan ima odlične igrače i mentalitet zbog kojeg u utakmicama nikada ne odustaju.

Oglasi

"To je fantastično postignuće, ali da budem iskren to nije tako ludo iznenađenje. Japan je dobar tim koji ima dobre igrače i imaju iskustvo igranja na ovom takmičenju. Većina igrača igra u Evropi gdje se sjajno uklapaju i dosta brže razvijaju", rekao je Mourinho i dodao.

"Mislim da mentalitet igrača i ekipe može da napravi razliku. U ovom trenutku u evropskom fudbalu je veći fokus na indivudualni učinak, fokus je na egu. Trenirao sam igrače iz Azije i znam da je mentalitet zaista poseban kod njih. Tim je najvažniji, oni igraju za ekipu, a ne samo za sebe".

Portugalski stručnjak je poručio da u dosadašnjoj trenerskoj karijeri nije imao priliku da trenira igrače koji dolaze iz Japana, ali da je prema njegovom mišljenju trenirao najboljeg igrača kojeg je Azija ikada imala.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

"Trenirao sam Sona dok sam bio u Tottenhamu i mislim da je on najbolji igrač ikad kojeg je Azija imala. Vidio sam kakav on mentalitet ima i oduševio me. Njemu je uvijek ekipa na prvom mjestu i tako se ponašaju svi igrači iz Azije. Zato me ovaj rezultat nije iznenadio kao većinu ljuti", zaključio je Mourinho.

Japan ćemo ponovo gledati za tri dana kada će igrati protiv Kostarike gdje bi s tri boda itekako mogli da zakomplikuju borbu za drugo mjesto i plasman dalje. U slučaju da Njemačka izgubi od Španije, a Japan dobije Kostariku onda bi u ovoj grupi bilo sve jasno.

Top Komentari

Adnanos
Mogli bi itekako zakomplikovat situaciju pobjedom protiv Kostarike. Oni su vec zakomplikovali situaciju i pobjedom protiv Kostarike bi najvjerovatnije i prosli dalje.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi