Nijemci su danas prekrili usta i šokirali svijet, a sada je stigla i reakacija FIFA-e!

Nisu dugo čekali

Nijemci su danas prekrili usta i šokirali svijet, a sada je stigla i reakacija FIFA-e!

Esmer Oštraković

Svoju prvu utakmicu na ovogodišnjem Mundijalu odigrale su selekcije Njemačke i Japana, a iznenađujuću pobjedu ostvario je Japan sa 1:2. Ipak, prije same utakmice reprezentativci Njemačke uradili su protest na zanimljiv način, a sve zbog "One Love" traka.

Naime, FIFA je zabranila nošenje "One Love" trake kapitenima nacionalnih timova, a Nijemci su protestovali tako što su na timskoj fotografiji prekrili usta.

"One Love" traka trebala je predstavljati podršku diskriminisanim članovima LGBTQ+ populacije, čije je djelovanje u Kataru zabranjeno zakonom.

Odlučili su čelnici FIFA-e da to zabrane, a to su opravdali kršenjem propisa o opremi na sportskim terenima.

Nakon što su Nijemci odlučili da protestuju na svoj poseban način protiv svega, stigao je i odgovor iz FIFA-e na sve to.

Tako je Sky Sports prenio vijesti kako Njemačka neće biti kažnjena na bilo kakav način zbog toga što su uradili prije utakmice.

Oglasi

"Njemačka neće biti kažnjena od strane FIFA-e zbog prekrivanja usta na fotografisanju pred sami početak utakmice", stoji u objavi na zvaničnom Twitter nalogu Sky Sportsa.

Scene protesta njemačkih fudbalera obilaze svijet - Izašli su na teren i šokirali sve

Fudbalska reprezentacija Njemačke odlučila se na zanimljiv protest prema Svjetskoj fudbalskoj federaciji (FIFA) na utakmici prvog kruga Svjetskog prvenstva protiv Japana, a protest su ispunili tokom zajedničke fotografije prekrivši rukom usta.

Njemački fudbaleri odlučili su se na protest nakon što je Svjetska fudbalska federacija (FIFA) odlučila zabraniti nošenje 'One Love' trake kapitenima nacionalnih timova.

'One Love' traka na rukama kapitena trebala je predstavljati podršku diskriminisanim članovima LBGTQ+ populacije čije je djelovanje u Kataru zakonom zabranjeno.

Oglasi

Ipak, FIFA je prije dva dana zabranila nošenje trake. Opravdali su to kršenjem propisa o opremi na sportskim terenima.

"Na takmičenjima koje organizuje FIFA, osoblje mora nositi službenu opremu i odjeću koju je dozvolila FIFA, uključujući zvanične FIFA oznake koji je obezbijedila FIFA".

Krovna kuća svjetskog fudbala zaprijetila je kaznama i suspenzijma, kao i žutim kartonima za igrače koji se s trakom pojave na terenu.

Interesantno je svakako da su u Njemačkoj mnogi bili za to da reprezentacija napusti prvenstvo svijeta i da se vrati kući.

Naravno, od povlačenja nema ništa. Da se to desilo izbio bi sigurno veliki skandal i to iz razloga koji nemaju nikakve veze s fudbalom.

Reprezentativcima Njemačke obećane su velike nagrade u slučaju osvajanja prvenstva svijeta. Svaki igrač će u tom slučaju postati bogatiji za 400.000 eura.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Fudbaleri će u slučaju osvajanja prvog mjesta u grupnoj fazi dobiti po 50 hiljada eura, a plasman u četvrtfinale donio bi im dodatnih 100.000 eura.

Za ulazak u polufinale spremna je nagrada od po 150.000 eura, a plasman u finale reprezentativci Njemačke naplatili bi po 250.000 eura. Osvajanje trećeg mjesta donosi 200.000 eura.

Top Komentari

Husrefbeg22
Trebali su zavezati guzice da im *****i ne gurnu. Neka su izgubili bave se *****ima umjesto fudbalom. Zrtve zapadnoevropske propagande i pranja mozgova.
5 1
King_Kenny
...ono kad nacisti odgovorni za smrt desetina miliona ljudi pocnu palamuditi o ljudskim pravima...
5 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi