Jose Mourinho: Od toga da nema šta da kaže do toga da nema igru
Jose Mourinho polako stavlja Manchester United u duboki zimski san

United bez smisla, volje i želje

Jose Mourinho: Od toga da nema šta da kaže do toga da nema igru

S. Bošković

Mediokritet. Prosjek. Dosada. Tim riječima se može opisati igra Manchester Uniteda ove sezone pod vodstvom Josea Mourinha, koji i dalje pokušava naći izgovor.

Mada, i dalje svi pamte njegovu izjavu za medije, odnosno (ne)izjavu koja se sastojala od par riječi: "I have nothing to say. Nothing". Tu je pokazao da je u Chelseaju izgubio konce nakon poraza od Liverpoola rezultatom 3:1.

Danas, više od tri godine kasnije te riječi zvuče čudno jer Mourinho uvijek ima izgovor, ali nema igru. Već dugo.

I have no idea how to play

Spojite 11 igrača, nacrtajte im 3 akcije i izvest će makar jednu ili će se vidjeti pokušaj toga. Možda je i loša odbrana u pitanju. Netipično za njegove ekipe. United ima negativnu gol razliku nakon 15 kolo i to -1. Teško za vjerovati. Ali još teže za gledati.

Sinoć se sve vidjelo. Crveni đavoli, mada nikom više nisu strašni, remizirali su s Arsenalom 2:2. Timom koji ima 20 utakmica bez poraza, ali koji nije slavio na Old Traffordu od 2006. godine. Ekipom emotivnom ispražnjenom nakon meča s Tottenhamom. I takav Arsenal je izgledao sjajno, u napadu. Odbrana je i dalje veliki problem kod ekipe Unaija Emeryja. No, ovo nije tekst o Topnicima. Nego, o Unitedu. Tim s Old Trafforda remijem sinoć je ostao zaleđen na -18 od gradskog rivala i vodećeg Manchester Cityja. Slučajnosti radi, u protekle dvije sezone Manchester City je u ligi izgubio, pogađate 18 bodova.

Gledajući rezultatski, ova Mourinhova sezona nije najgora. U njegovoj posljednjoj sezoni u Chelseaju skupio je 15 bodova u 16 utakmica. Ovog vikenda Mourinho s Unitedom putuje u London, kod svog krvnika Claudia Ranierija koji ga je 2015. godine porazio s Leicesterom rezultatom 2:1 i poslao na biro rada, odakle ga je pokupio United. No, ako Mourinho dobije otkaz nakon meča s Fulhamom, s porazom će i dalje biti bolji od Chelseaja koji ga je otpustio. No, tadašnji Plavci nisu imali puno sreće, dok ju je Jose ove godine imao, u popularnom "Fergie timeu" gdje je došao do pobjeda protiv Newcastlea i Bournemoutha.

Da stvar bude gora za United, čitava ova situacija vuče na to da će ovo biti njihova najgora sezona ikad. Ovim ritmom Crveni đavol(čić)i će na kraju sezone imati 58 bodova, što bi trebalo da ih stavi na mjesto koje vodi u kvalifikacije za Evropsku ligu. Naravno, to bi bio najgori bodovni završetak Manchester Uniteda od 1989/90, a tim s Old Trafforda bi trebao da primi 63 gola, nešto što nije viđeno od davne, predavne, 1978/79. Naravno, ovo su sve projekcije zasnovane na statistici iz prvih 15 utakmica.

Potražite više informacija na temu Premier league:

"Uspavani navijači Uniteda"

No, ono što još više zabrinjava od igre na terenu je nedostatak brige navijača Uniteda za igre. Nema bijesa, nema poruka s tribina, protesta, aviona koji govore "Mourinho out". Kao da je Teatar snova zaspao u dubokom snu, a ne dolazi niko da ga poljubi i probudi. Situacija u svlačionici je loša, Pogba se udaljava sve više od svoga šefa, a šef tjera igrače od sebe. Jedna velika maglovita horor priča s elementima magije gdje Jose Mourinho trenutno izvodi trik. Njegov najbolji. Gdje on nije kriv, nego svi oko njega. Možda su planete loše poredane ove godine ili kineski horoskop nije naklonjen timu iz Manchestera.

Jedno je sigurno, u Unitedu će se probuditi iz letargije u koju su zapeli i okriviti će Mourinha koji će onda otići, vjerovatno uz još neku svoju legendarnu izjavu. Možda prozvati kojeg igrača. I ništa više. A onda će uprava kluba pokušati da napokon pronađe zamjenu za Sir Alexa Fergusona kojoj će pasti težak zadatak, da protjera tamne oblake koji su Teatar snova pretvorili u Teatar noćnih mora.

Zaprati Manchester United, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester United Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi