Priveli ga zbog psa, nekoliko dana kasnije osvojio trofej pred očima najvećeg rivala

Za Portugalca se vežu mnoge anegdote

Priveli ga zbog psa, nekoliko dana kasnije osvojio trofej pred očima najvećeg rivala

E. Škorić

O Joseu Mourinhu su napisane knjige, snimljeni filmovi i ispisane mnoge priče. Karizmatični trener sam je sebe nekad davno proglasio "posebnim", ali čini se da nije pretjerao kada si je odabrao taj egocentrični nadimak.

Mourinho je trener kojeg obično ljudi ili vole ili mrze, sredine nema. Posljednjih godina nije na vrhuncu, danas se pati s Romom, nije ga išlo ni u Tottenhamu, prije toga u Manchester United, ranije je bio daleko učinkovitiji vodeći Porto, koji ga je proslavio, Cheslea, Inter, i Real Madrid, ali i danas se smatra jednim od najboljih trenera.

Jedan je od rijetkih, vjerovatno i jedini trener koji može da se "pohvali" da je u istoj sedmici bio u pritvoru i osvojio trofej.

Bilo je to 2007. godine, kada je na prepunom kultnom londonskom Wembleyju osvojio FA kup srušivši u finalu s Chelseajem pred 90.000 gledatelja veliki Manchester United, koji je u to vrijeme pod vodstvom Sir Alexa Fergusona uz Plavce bio najjači u Engleskoj i praktično Mourinhov jedini pravi rival. Poštovanja je oduvijek bilo, ali rivalitet je bio ogroman.

Manchester United je te godine osvojio naslov, nakon dvije sezone u kojima se Mourinhov Chelsea činio nezaustavljivim. Portugalac je bio spreman na osvetu svom mnogo iskusnijem suparniku Sir Alexu Fergusonu, no imao je ličnih i pomalo bizarnih problema samo nekoliko dana prije te borbe za trofej. A problem je nastao zbog - psa.

"Bila je to teška sedmica za mene jer sam bio u zatvoru zbog svog psa!", nasmijao se Mourinho 2015. otkrivši javnosti to u intervjuu za BBC.

Oglasi

Šta se dogodilo? Ukratko, britanske vlasti su vjerovale da je Mourinhov ljubimac odveden iz inostranstva, a zatim doveden u Englesku bez ispunjavanja uslova koje zahtijeva zakon u pogledu cijepljenja kućnih ljubimaca. Policija je poslana u kuću Mourinha po psa koji je trebao biti u karanteni.

"Gospodin Mourinho želi istaknuti da je njegov ljubimac kupljen od poznatog uzgajivača i da je dobio sva potrebna cijepljenja. U potpunosti će sarađivati s vlastima po svakom pitanju vezanom za zdravlje životinja", rekao je jedan od Mourinhovih predstavnika, odmah nakon što je Portugalac pušten iz pritvora. Također je naveo da je "nesporazum" temelj onoga što se dogodilo.

Mourinho je nakon mnogo godina vrlo detaljno ispričao kako je na kraju priveden zbog svog psa i zašto ga nije želio predati policajcima poslanim u njegovu londonsku rezidenciju.

“Imao sam psa iz Portugala. Očito je pas imao sva cjepiva, sve je bilo pod kontrolom, ali engleske vlasti htjele su ga staviti u karantenu. Pas je bio tako malen, tako krhak. Djeca su ga voljela. Policija je pokušala provaliti u moju kuću i staviti psa u karantenu. Podigao sam ga, stavio u ruksak, skočio kroz prozor, a da me nisu vidjeli, i odveo ga kod prijatelja", ispričao je Mourinho, dodavši:

Mislili su da je to ometanje pravde, odveli su me u policijsku stanicu gdje sam odgovarao na neka pitanja. Morao sam pozvati advokata da riješim problem", rekao je Mourinho, a prenosi SportBible .

I tako je Leya, Mourinhov pas, uspio izboriti svoje mjesto na transparentima koje su engleski navijači istaknuli na inauguraciji Wembleyja, u finalu s Johnom Terryjem, Frankom Lampardom, Didierom Drogbom, Paulom Scholesom, Wayneom Rooneyjem i Cristianom Ronaldom.

Chelsea je nekoliko dana kasnije golom Didiera Drogbe u 116. minuti produžetaka došao do pobjede i proslavio je trofej. Mourinho je u svom stilu na dodjeli uperio šest prstiju prema fotoreporterima, čime je aludirao na broj osvojenih trofeja u Chelseaju.

"Neću baciti ovu medalju, ona mi puno znači. Ovo je prvi trofej FA kupa za mene i to znači da smo u tri godine u Chelseaju osvojili sve moguće trofeje engleskog nogometa", rekao je Portugalac nakon utakmice.

Zaprati Chelsea, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Chelsea Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Marco_Materazzi
Legenda Mou!!!
2 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi