Kimmich se ne želi vakcinisati: Njemački doktori i naučnici mu očitali lekciju

Nogometaš Bayerna protiv cjepiva

Kimmich se ne želi vakcinisati: Njemački doktori i naučnici mu očitali lekciju

E. Škorić

Zvijezda Bayerna Joshua Kimmich (26) izazvala je pomutnju svojom izjavom o vakcinaciji, odnosno odluci da se ne želi vakcinisati protiv koronavirusa.

Kimmich je jedan od onih koji ne žele da se zaštite od koroanvirusa na način da se vakciniše. Govorio je o tome u subotu nakon utakmice protiv Hoffenheima. Kad to čine poznate osobe i slavni sportisti, onda to postane jedna od glavnih tema u globalu, pa se o Kimmichu već dva dana neprestano piše i govori u Njemačkoj.

"Svjestan sam, naravno, svoje odgovornosti, poštujem sve higijenske mjere i testiram se svaka dva do tri dana, ali svako treba odlučiti za sebe. Ipak, ja nisam ni poricatelj COVID-a ni antivakser. Također ne tvrdim kategorički da se uopće neću cijepiti. Vrlo je moguće da u budućnosti promijenim mišljenje, ali trenutno nisam za vakcinaciju", rekao je Kimmich u subotu nakon 4:0 trijumfa nad Hoffenheimom.

Kimmich je međutim, a što mnogi nisu ni znali, uveliko pomagao naciji u vrijeme kada je koronavirus harao Evropom, između ostalog i Njemačkom. Tokom pandemije je pokrenuo kampanju pod nazivom WeKickCorona koja je prikupila čak osam miliona eura koje su potom uplaćene bolnicama širom zemje.

Ipak, Kimmichov stav da se ne namjerava cijepiti ne dopada se većini, a odgovorili su mu i stručnjaci iz medicine.

"Mnogi ljudi nisu baš sigurni šta će da se desi, pa misle da će, ako danas prime vakcinu, nuspojave trajati i godinu dana kasnije. Ovo je nesporazum koji je zastupljen kod mnogih ljudi. Dugotrajni učinci cijepljenja su nuspojave koje se javljaju u roku od nekoliko sedmica nakon vakcinisanja, ali skoro je nemoguće da one traju dugo vremena nakon vakcinisanja", rekao je Carsten Watzl (49).

Oglasi


Kardiolog Jonas Zacher (39) s njemačkog sportskog univerziteta u Kölnu rekao je za TV Sky:

"Vjerovatnost da će nastupiti neočekivane dugoročne posljedice je izuzetno niska, gotovo nikakva. Rizik od jednog vakcinisanja mnogo je manji nego od infekcije Covid-19. Otuda jasna preporuka cijepljenja za sve, pa i za nogometaše".

"Još uvijek nema dugoročnih studija o cjepivima protiv korone, ali što je duže prošlo od cijepljenja protiv korone, manja je vjerojatnost da će izazvati neželjene posljedice. Naravno, ne može se isključiti da bi kasnije moglo doći do nuspojava, ali vjerojatnost s vremenom postaje sve manja", rekao je profesor Jonas Schmidt-Chanasit, virolog na fakultetu u Hamburgu.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Zdravstveni ekspert SPD-a Karl Lauterbach (58) također je komentarisao Kimmichovu odluku.

“Nije dobro što je igrač rekao da nije cijepljen. Ako kaže da čeka, to je nešto drugo. Cijepljenje s njim bilo bi vrijedno jer ima ogroman simbolički učinak na mlade ljude koji predstavljaju epidemiološki problem".

Zaprati FC Bayern Munich, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FC Bayern Munich Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Sars33
Vakcinises se, umres nakon izvijesnog perioda i onda doktori kazu produzili smo im vijek vakcinama inace bi manje zivjeli. Logika nula
6 5
makelele
Zanima me misljenje cijenjene doktorice Sebije Izetbegovic o tome sto se Joshua Kimmich nije pelcovao.
5 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi