Berlin slavi bivšeg konobara kojeg je proslavio Nikeov turnir za amatere, brat mu igra u BiH

Priča o Hrvatu koji se izborio za veliku scenu

Berlin slavi bivšeg konobara kojeg je proslavio Nikeov turnir za amatere, brat mu igra u BiH

Edmir Škorić

Union Berlin ne samo da je ove sezone hit u njemačkoj Bundesligi, nego jednako dobro radi posao i u Evropskoj ligi, pošto je sinoć 3:1 pobjedom kod kuće izbacio Ajax u nokaut fazi Evropske lige.

Union je pravo osvježenje za njemački i evropski nogomet. Ovaj tim trtenutno ima isto bodova kao Bayern i Borussia Dortmund (svi po 43) i vodi bitku za sami vrh Bundeslige, a u nedjelju će gostovati upravo Bavarcima u derbiju kola i derbiju sezone.

Uvertira u ovo teško gostovanje bila je sjajna partija i pobjeda nad Ajaxom (3:1). Istakao se hrvatski reprezentativac Josip Juranović, koji je postigao gol i upisao asistenciju. Do 18. godine defanzivac nije bio poznat ni u Hrvatskoj, ali sada je velika zvijezda.

Njegov uspon u karijeri počnje s početkom 2014. godine, kada je nastupao na jednom Nike takmičenju, dobivši titulu najboljeg amaterskog nogometaša u Hrvatskoj. Tada je igrao za niželigaša Dubravu i za nagradu dobio put u London i fotografiju sa tadašnjom zvijezdom hrvatskog nogometa Marijom Mandžukićem.

Prije osam godina su mu ispod videa pisali da će zaigrati u reprezentaciji i da će jednog dana biti zvijezda.

Josip Juranović sa Mandžukićem 

No, Juranović nije bio amater. Od djetinjstva je išao na akademiju koja je bila pet minuta od kuće, gdje je studirao s dva brata. Nogomet mu je bio prva ljubav, no paralelno sa šutiranjem lopte je mijenjao svog prijatelja i radio kao konobar. To mu se i svidjelo. "Volio sam da komuniciram s gostima", priznao je jednom prilikom.

Oglasi

Nakon dobrog nastupa na Nike takmičenju zapazio ga je Hajduk, ali niko nije bio siguran da će uspjeti u velikom klubu. Smatra se da je u Split otišao više zbog hajke i popularnosti na takmičenju Nikea, ali on je pokazao da ipak ima talenat iako je igrao za niželigašku ili amatersku ekipu.

Nakon pet sezona u Hrvatskoj, Juranović je godinu dana igrao za Legiju u Poljskoj prije nego što je prešao u Celtic. I u intervjuu stalno govori da je momčad ove razine šansa o kojoj nije ni sanjao.

U 2019. Zlatko Dalić prvi put zove Juranovića u reprezentaciju, jer TIn Jedvaj je bio izvan stroja, a potrebna je privremena zamjena na desnom beku. Tako je Juranović dobio priliku. Sada ga Dalić smatra primjerom "pravog hrvatskog igrača", koji je "spreman uvijek da radi i da čeka svoju šansu, a kada ju dobije, onda pokaže da zaista vrijedi".

Juranović je jedan od brojnih nogometaša koji su praktično iz blata stigli među zvijezde. Igrao je na Svjetskom prvenstvu i zaustavio Viniciusa, sada sa Union Berlinom radi čuda u Bundesligi i u evropskim takmičenjima.

Mediji su pisali da su Juranovića željeli Barcelona, Chelsea i Atletico, no on je bio skroman i demantovao odlazak iz Celtica: “Nisam igrač koji vrijedi 20-30 miliona. I čak sam zamolio agenta da mi sada ne šalje ništa o ponudama klubova. Sada me to uopće ne zanima".

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

U januaru je umjesto u dresu nekog velikana završio u dresu Union Berlina, ali za sada se to ispostavio kao pravi potez. No, po svemu sudeći, sljedeći korak je jedan od najvećih klubova u Evropi. Za 27-godišnjeg Zagrepčanina očito granice ne postoje.

Interesantno da Josipov brat Dragan Juranović igra za Zrinjski. I 29-godišnjak je igroa za Dubravu i sa Josipom imao isti put, no on se na kraju skrasio u Mostaru, ali je ponosan na brata koji zaslužuje sav respekt za ono što je u karijeri postigao.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi