Jovanović: BiH sam pratio zbog Papeta, napravio je uspjeh
Foto: EPA

Bivši fudbaler Liverpoola za SportSport.ba

Jovanović: BiH sam pratio zbog Papeta, napravio je uspjeh

Srbijanski internacionalac, Milan Jovanović, na ljeto 2013. godine okončao je svoju fudbalsku karijeru, tokom koje je nosio dresove Vojvodine, Shakhtara, Lokomotiva, Standarda, Andlerlechta i slavnog Liverpoola. 

Nekadašnji član reprezentacije Srbije pristao je na razgovor za SportSport.ba za koji je govorio, kako o usponima i padovima tokom karijere, tako i o reprezentaciji Bosne i Hercegovine.

Popularni Lane na početku razgovora istakao je da je danas za uspjeh u karijeri najvažniji faktor sreća. 

„Iskreno, vrlo je teško napraviti karijeru. Ja sam igrao u prilično velikim klubovima, ali se nisam u svim sredinama osjećao komforno i komotno. Rijetko ko zna da je Milan Jovanović tokom karijere imao čak osam operacija i da nisam imao pehove sa povredama možda sam mogao i nešto više napraviti. Ipak, treba biti skroman i ja sam zadovoljan i s ovim što sam napravio. Svaki igrač za takvu karijeru mora imati sreću“, govori Jovanović za SportSport.ba.

Najzaslužniji za njegov dolazak 2010. godine na Anfield bio je Rafael Benitez, koji je ujedno i 'krivac' što se se u Liverpoolu zadržao samo godinu dana.

„Transfer u Liverpool bio je ostvarenje sna, to će trajno ostati u sjećanju. Prva tri mjeseca na Anfieldu bila su u skladu s onim što sam očekivao, igrao sam redovno, ali po dobrom neću pamtiti period tranzicije u klubu. To je možda i najteži period u historiji Liverpoola, jer je došlo odmah i do odlaska Beniteza, nisam bio miljenik novog trenera i izvukao sam deblji kraj iz tih dešavanja. Već sam tada bio u godinama i nisam imao volje za nova dokazivanja, tako da sam odlučio da se na velika vrata vratim u Anderlecht.“

„Lobirao sam da Zukanović dođe u Anderlecht“

Igrajući za slavni belgijski klub Jovanović je od bh. fudbalera posebno istakao Zukanovića.

 „Zukanovića izuzetno cijenim i privatno smo u jako dobrim odnosima. Bilo je situacija u Belgiji kada smo provodili zajedno vrijeme, a reći ću i da sam ja jedan od onih koji su lobirali da on dođe u Anderlecht, priželjkivao sam nekog domaćeg igrača za saigrača. Igrao sam dosta puta protiv njega, ima mirnoću u igri, sjajnu lijevu nogu i stvarno je odličan igrač. Šteta što ga Anderlecht nije doveo.“

Tokom razgovora Jovanović nas je oduševio poznavanjem bosanskohercegovačke reprezentacije. Utakmice na Mundijalu u Brazilu pratio je isključivo zbog Safeta Sušića koji je, prema njegovim riječima, neopravdano kritikovan.

 „Znam sve što se dešavalo sa reprezentacijom BiH, jer pratio sam dosta za vrijeme euforije i zbog Safeta Sušića. Mnogo mi je bilo drago što ste ostvarili historijski uspjeh, ali Sušić je neopravdano kritikovan poslije ispadanja. Naš narod je odličan kada treba pokvariti atmosferu, no ne smijete zaboraviti da je Sušić najveći igrač svih vremena koji je ponikao na teritoriji BiH i čovjek koji je napravio najveći uspjeh. Da ste zadržali staru atmosferu mnogo bi bolje prošli u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo“, tvrdi Jovanović, te dodaje:

„Oštećeni ste dosta i protiv Nigerije, ali to se dešava. Moja Srbija je na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi izgubila od Australije nakon svega dva šuta, a čak i danas doživljavamo debakl. Vratit ćemo se mi jači, vjerujte“, poručio je Jovanović.

Jovanović se nakon okončanja fudbalske karijere posvetio menadžerskom poslu, obzirom da želi iskoristiti dobru saradnju sa klubovima iz Belgije, gdje je kao igrač napravio veliki uspjeh.

„Još uvijek pokušavam da se afirmišem. U ovom poslu dešava se mnogo prljavih stvari, tako da još uvijek ne znam hoću li moći izdržati, jer imam moralne norme. Također, posvetio sam se malo i obrazovanju. Trenutno sam druga godina fakulteta za sport i za sada uspješno polažem sve ispite. Istina, profesori me malo drugačije gledaju i veoma pozitivno, ali uzdam se isključivo u svoje znanje“, kaže Jovanović koji  je u srbijanskim medijima dosta puta naglašavao da svoju menadžersku karijeru želi graditi isključivo na igračima iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

„To je tržište bogato mladim igračima, ali ujedno je i veliki izazov za mene. Ja sam odrastao u maloj sredini i znam kakva su iskušenja u tom periodu. Problemi mladih igrača se ne završavaju dolaskom u veliki klub, nego se sa njima mora baviti.“

Jovanović je svoj zenit u igračkoj karijeri doživio prije Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi, kada je za vrijeme kvalifikacija predstavljao udarnu iglu Radomira Antića na putu ka Mundijalu 2010. godine. Kasnije je i postigao gol protiv Njemačke, a Srbija je u tom meču pobijedila sa 1:0.

Za reprezentaciju Srbije odigrao je 44 utakmice i postigao 11 golova.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.