Junak svih generacija navijača FK Sarajevo o čuvenom golu: "Pregledao sam ga hiljadu puta"

Obuća zabio za titulu

Junak svih generacija navijača FK Sarajevo o čuvenom golu: "Pregledao sam ga hiljadu puta"

A. Čaušević

Svaki gol ima svoju težinu i vrijednost. Bilo da je u pitanju sretna odbica ili eurogol s 35 metara, gol je gol, međutim samo neki ostaju za cijeli život. Jedan od takvih je zabio Emir Obuća. 

Sredinom maja 2007. godine Obuća je postao junak svih generacija navijača Sarajeva. Bordo tim je u takmičarskoj godini 2006/07 vodio veliku borbu sa Slavijom za titulu prvaka BiH i na kraju je prvi prošao kroz cilj.

U 27. kolu pred oko 7.000 gledatelja u direktnom obračunu za titulu Slavija i Sarajevo su odigrali 1:1. Domaći su vodili golom Stankovića iz 6. minute, dugo su čuvali prednost praktično do samog kraja. Tada je na scenu stupio Obuća.

Jedna lopta je došla do svojevremeno sjajnog napadača koji šutira prizemno i pogađa. Bio je to trenutak za pamćenje. Olakšanje i slavlje kako se doživi jednom u životu, kada je nemoguće kontrolisati emocije.

Ponekad je neke stvari u životu teško opisati pravim riječima. Fudbal često donosi takve trenutke. Jedan od takvih desio se i tog 12. maja. Možda Obućin gol nije remek-djelo, ali je sigurno čuven zbog svoje važnosti.

U razgovoru za SportSport.ba Obuća se prisjetio te utakmice. Kako je u BiH vanredno stanje zbog pandemije koronavirusa, kako kaže, konačno je pregledao cijeli meč i to s merakom.

"Sada kako sam u izolaciji s merakom sam prvi put pregledao cijelu utakmicu, a taj gol sam ranije pregledao jedno hiljadu puta. Kakva je to ekipa bila...Slavija je također imala odličnu ekipu. Atmosfera na tribinama je bila sjajna, naježim se svaki put. Mi smo tada igrali kao da nam je svaka utakmica bila životna, a sada je nekako sve drugačije", kazao nam je Obuća.

Sa 89 golova pored svog imena Obuća je najbolji strijelac Sarajeva u periodu poslije agresije na BiH. Zabio je mnoge važne pogotke, nemoguće mu je izabrati najdraži.

"Bilo je mnogo utakmica koje sam odlučio. Kad sjednem i razmislim teško je odlučiti. Dao sam Širokom u finalu Kupa, onda protiv Sigme i Bešiktaša u Evropi, sve su to ekipe koje su u tim godinama bile poštovane. Nemoguće je to razdvojiti, ali rado se sjetim svakog gola."

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Obuća je dres Sarajeva nosio četiri puta. Osim titule s Bordo timom je osvojio i dva Kupa BiH. Još je igrao u Belgiji, Bugarskoj, Iranu. Jedno vrijeme je nastupao i za Čelik, ali nigdje mu nije bilo kao na Koševu.

"Sarajevo mi je dalo ime i prezime, u to sam klubu puno stvari naučio, dosta sam i putovao, ponosan sam na to. Danas sam ostao isti. Neko sam ko je bio uvijek povučen i ko nije volio medijsku pažnju, međutim danas je drugo vrijeme. Isti sam kad sam imao 15, kada sam imao 30 i sada kada sam u 40-im godinama."

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

Top Komentari

Ivica_Osim8
Samo nek nije "srpsko" ova mi je draga titula Sarajevo
1 2
Saimai1316
Baho ne volim te,ali za ovu proslavu gola Obuce treba ti spomenik podignuti ispred koseva
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi