Juniorski reprezentativci BiH imaju novi klub u Mađarskoj
Blizanci, koji nastupaju na bočnim pozicijama imaju potencijal da naprave lijepu nogometnu karijeru

Marsel i Patrik Zrnić potpisali za Diósgyőr VTK

Juniorski reprezentativci BiH imaju novi klub u Mađarskoj · Zvanično

Dino Kurbegović

Posljednjih nekoliko godina Mađarska je postala obećana zemlja za nogometaše iz Bosne i Hercegovine, ali i igrače iz drugih zemalja. U ovoj državi imamo nekoliko naših reprezentativaca, ali i internacionalaca, te mladih igrača čije vrijeme tek dolazi.

Pisali smo već ranije o blizancima Marselu i Patriku Zrniću. Zeničani su prošlog ljeta iz njemačkog Werdera stigli u ekipu Honveda, gdje su trenirali s prvom ekipom, te nastupali za drugi tim, te su pokazali svoje kvalitete.

To nije promaklo ni drugim klubovima u ovoj državi koji su primijetili ovu dvojicu juniorskih reprezentativaca BiH, te su preko njihovih zastupnika Miće Smiljanića i Josipa Kupreškića ostvarili kontakt sa igračima i njihovim roditeljima. Ipak na kraju najbrži i najkonkretnija bila je ekipa Diósgyőri VTK, koja se takmiči u elitnom rangu nogometa u Mađarskoj. Ovaj klub platio je i obeštećenje bivšim klubovima ovog dvojca i time pokazao da na njih ozbiljno računa u narednom periodu.

Za ovaj tim nastupa još jedan bh. internacionalac i bivši igrač Zrinjskog, Hajduka, Čelika, 29-godišnji napadač Marin Jurina. Ekipa Diósgyőri je nakon tri odigrana kola u ovoj sezoni trenutno na petoj poziciji na tabeli sa četiri osvojena boda.

Marsel i Patrik Zrnić potpisali su ugovor na dvije plus jednu godinu, te se od njih mnogo očekuje u budućnosti. Zeničani su svoju nogometu karijeru počeli su u predpionirima NK Čelik. Ovaj dvojac je nakon dvije godine preselio u Njemačku zajedno sa svojom porodicom, te su nogomet nastavili igrati u Werderu iz Bremena. Osim jedne sezone u ekipi Blumenthala, te treniranja i ponude za potpisom HSV-a cijelo vrijeme dvojac je nastupao za mlađe selekcije ovog velikog kluba iz Njemačke, sve do ljeta 2022. godine. Nakon odlaska iz Werdera, ovaj dvojac imao je mnogo ponuda, od Crvene Zvezde i Sarajeva (odigrali i prijateljski meč u Travniku), gdje je skoro sve bilo završeno, do nekolicine klubova iz Italije, međutim na kraju su se odlučili da potpišu ugovor s mađarskim Honvedom, te su tako ostali skupa, iako su pojedinačno imali brojne ponude. Nakon jedne sezone u Honvedu, sada su karijeru nastavili u drugom klubu iz Mađarske.

Braća Zrnić su i omladinski reprezentativci BiH, iako su imali i opciju igranja za Hrvatsku, ali tadašnji selektor bh. kadeta Nermin Šabić bio je brži od naših komšija, te ih je pozvao u našu selekciju. Marsel i Patrik bili su standardni u kadetskoj selekciji BiH, a nedavno su bili i na okupljanju juniorske selekcije kod selektora Marija Ivankovića na kampu u Zenici. Patrik za omladinske selekcije ima već 12 nastupa, dok je Marsel skupio 10 nastupa za naš omladinski tim.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi