Juriš na novu titulu i europski iskorak

Zrinjski spreman za novu sezonu

Juriš na novu titulu i europski iskorak · Komentar

Momčad HŠK Zrinjski na samo tri dana udaljena je od prvog ispita u novoj sezoni. Prvog i ujedno najtežeg. Voljom ždrijeba, bosanskohercegovački prvak će u prvom pretkolu Lige prvaka odmjeriti snage sa šampionima Slovačke, ekipom Spartaka iz Trnave, ekipe koju su u taboru Plemića htjeli izbjeći pod svaku cijenu. 

Izuzev promjene na klupi u mostarskom klubu nije bilo previše promjena. Ante Miše zamijenio je Blaža Sliškovića koji je svom nasljedniku, po njegovim riječima, ostavio uigranu i izbalansiranu momčad koja nije pretrpjela nikakve bitnije promjene u odnosu na sezonu iza nas. Momčad su napustili Nermin Jamak, Nardin Mulahusejnović (koji je cijelu sezonu proveo na posudbi u GOŠK-u), Haris Handžić, Ed Kokorović, Kenan Pirić, te Nermin Hajdarević koji je posuđen Premijerligašu iz Gabele, a kako stvari stoje na izlaznim vratima momčadi su Srđan Stanić i Šime Gržan.

U prijelaznom roku momčad su zasad pojačali Edin Rustemović, Matej Rodin (koji je u međuvremenu već na izlaznim vratima Zrinjskog), Amer Bekić, Eman Marković, a radu s prvom ekipom priključen je i nadareni junior Kristijan Stanić. Edin Rustemović zasada je pokazao najviše i kako stvari stoje, zacementirao svoje mjesto u sastavu za Trnavu istisnuvši Semira Pezera. Robusni Rustemović se u generalnoj provjeri protiv Radnika koju su Plemići glatko dobili s 3:0 u odličnom svjetlu predstavio mostarskoj publici i pokazao da će biti pravo pojačanje za Zrinjski.

Pravo pojačanje za Zrinjski mogao bi biti i potpuno zdravi Miloš Aćimović. Ovaj 21-godišnjak je na ovim pripremama pokazao dosta toga i vjerujemo izborio svoje mjesto u vrhu napada gdje će mu konkurencija biti dva odlična i provjerena igrača Toni Jović i Amer Bekić. Ukoliko Jović vrati onu formu iz prvog dijela minulog prvenstva, Ante Miše bit će na slatkim mukama koga staviti u špicu, iako, Aćimović dosad prikazanim u ovoj početnoj fazi sigurno iza sebe ostavlja dvojicu iskusnijih suigrača.

Iznenadni odlazak Mateja Rodina iz Zrinjskog je potvrda da Slobodan Jakovljević ni Hrvoje Barišić neće napustiti tim u prelaznom roku. Plemići Rodinovom odlasku unatoč sada na raspolaganju imaju daleko najjaču stopersku liniju u PL, jer se uz spomenute Jakovljevića i Barišića probudio i samozatajni Neven Laštro koji je protiv ruskog Yenisseja osim sjajne defanzivne partije novom članu ruskog elitnog nogometnog razreda zabio pogodak.

Čini se da je i Marin Galić dolaskom novog trenera vratio svoje mjesto na desnom boku istisnuvši Advana Kadušića koji je po dolasku u Mostar odigrao sjajnu polusezonu i u Sliškovićevom timu bio jedan od najzaslužnijih za treći uzastopni naslov Zrinjskog. Vjerojatni odlazak Gržana i Stanića u Zrinjski je doveo još dva provjerena nogometaša. Stefan Barić dobro je poznato premijerligaško ime. Proteklu sezonu bio je među boljim igračima iznenađenja sezone, GOŠK-a iz Gabele i borit će se za svoje mjesto na krilnim pozicijama. Ante Vrljičak, igrač s nemalim iskustvom 1.HNL koje je skupljao u dresu Slaven Belupa s druge strane puhat će za vrat kapetanu Peri Stojkiću koji već nekoliko sezona suvereno drži svoju poziciju lijevog beka i jedna je od većih konstanti Zrinjskog.

Kao što smo rekli, srce i duša ove momčadi je ostala utimu. Miloš Filipović, Nemanja Bilbija i Ognjen Todorović udarna su igla Zrinjskog,a njihova kvaliteta i uigranost vidjeli su se dobro na generalci protiv Radnika. Ono što još više veseli navijače Zrinjskog je da su ponovno puni motiva i želje za dokazivanjem novom šefu stručnog stožera. Puno se govorilo o njihovim eventualnim odlascima, no Zrinjski će na megdan Spartaku izaći u najjačoj postavi sa provjerenim i prokušanim igračima. Mladi reprezentativac Norveške Eman Marković zalog je za budućnost kluba. Radi se o igraču fine tehnike i u Zrinjskom za njega imaju samo riječi hvale no dojma smo da će se Marković ipak bar u ovom početnom dijelu sezone načekati za pravu prigodu u dresu Mostaraca.

Kako god završio europski put Zrinjskog, aktualni prvak ponovno je najveći kandidat za novi naslov, svoj sedmi i četvrti uzastopni. Momčad je ponovno poduplana na svakoj poziciji. Bilo je pitanje kako će se snaći vratar Ivan Brkić doveden iz (tadašnjeg) hrvatskog prvoligaša Cibalije, no stasiti Karlovčanin je najavio kako će Kenan Pirić dobiti sjajnog nasljednika. Njegova konkurencija je prekaljeni Antonio Soldo, vratar s bezbroj premijerligaških utakmica u nogama tako da uz mladog Brunu Šutala dovedenog iz pločanskog Jadrana Zrinjski ima riješenu poziciju čuvara mreže za nekoliko narednih sezona.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Uz imena Marka Bencuna, Ismara Hairlahovića, Marka Perišića i Semira Pezera, koji će se i ove sezone grčevito boriti za svoje minute možemo slobodno konstatirati da će mostarski tim i u narednoj sezoni opet na raspolaganju imati dvije postave koje mogu biti konkurentne u PL. Pitanje je hoće li biti dovoljno minuta za sve i hoće li svi biti zadovoljni, no sigurno je da će utakmica biti dovoljno i da će neki igrači morati biti strpljiviji u čekanju prigode. Što ne mijenja ništa na činjenici da će HŠK Zrinjski bez obzira na ishod europskih utakmica ponovno biti prvi favorit predstojećeg izdanja Premijer lige.

Bivši trener Blaž Slišković najavljivao je da pravi Zrinjski koji će napraviti iskorak na europskoj sceni, što bi za Zrinjski značilo prolaz prve prepreke. Novi sustav takmičenja omogućit će Plemićima to čak i ako budu eliminirani od prvaka Slovačke. Zrinjski bi u tom slučaju igrao protiv boljeg iz sudara albanskog Kukeshija ili maltežanske Valette od kojih nijedan nije protivnik od kojega Zrinjski treba strahovati. No, odgovori na sva pitanja skoro će se dati sami. Za tri dana u Trnavi počinje europska, a za dva tjedna domaća sezona. Apetiti su u Mostaru, kao i obično, opet veliki. S razlogom.

Zaprati HŠK Zrinjski, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HŠK Zrinjski Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

SEIKO
U Evropi prvo kolo i noga hahahaha
10 20

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi