Juventus je protiv Ajaxa osvojio svoj posljednji naslov prvaka Evrope
Torinski velikan ima samo jedan cilj - osvajanje titule prvaka Evrope. Čine sve kako bi do njega konačno došli (Foto: EPA)

Prije 23 godine

Juventus je protiv Ajaxa osvojio svoj posljednji naslov prvaka Evrope

M. Šljivak

Torinski Juventus je za rivala u četvrtfinalu Lige prvaka dobio holandskog velikana Ajax.

Žrijeb je spojio dva evropska giganta, a interesantno je svakako da je Stara dama iz Torina posljednji naslov prvaka Evrope osvojila upravo u utakmici protiv Ajaxa.

Juventus je 22. maja 1996. godine na stadionu Olimpico u Rimu savladao Kopljanike boljim izvođenjem jedanaesteraca (4:2). Susret je nakon 120 minuta igre završio rezultatom 1:1, a pogađali su Fabrizio Ravanelli u 13. minuti za Bianconere, te Jari Litmanen u 41. za Ajax.

U penal seriji je Juve bio perfektan. Ciro Ferrara, Gianluca Pessotto, Michele Padovano i Vladimir Jugović su pogodili penala, na drugoj strani su precizni bili samo Litmamen i Scholten.

Udarce su promašili legendarni Edgar Davids, te Soony Silooy i Juventus je došao do titule prvaka Evrope.

Ove godine torinski tim je doveo Cristiana Ronalda kako bi konačno nakon 23 godine osvojili trofej. Ajax je u osmini finala razbio Real Madrid i sigurno da ih torinski velikan neće podcijeniti, ali uloga favorita pripada Bianconerima

Ovako su izgledali sastavi oba tima u finalu 1996. godine:

Juventus: Peruzzi, Ferrara, Pessotto, Torricelli, Vierchwood, Sousa, Deschamps, Conte, Vialli, Del Piero, Ravanelli. Na klupi su bili: Rampula, Porrini, Jugović, Di Livio i Padovano. Trener je bio Marcello Lippi.

Ajax: Van der Sar, Silooy, Blind, F. De Boer, Bogarde. R.De Boer, Finidi, Davids, Kanu, Litmanen, Musampa. Na klupi su bili: Grim, Scholten, Van den Bergh, Kluivert i Wooter. Trener je bio Louis van Gaal.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Ko zna, možda upravo preko Ajaxa Juventus konačno dođe do toliko željenog naslova najboljeg tima Evrope...

Zaprati Juventus, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Juventus Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti