Južna Koreja i Iran na Svjetskom prvenstvu

Azijske kvalifikacije, grupa A

Južna Koreja i Iran na Svjetskom prvenstvu

Edmir Škorić

U posljednjem osmom kolu grupe A azijskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Brazil 2014. godine pobjede su ubilježili Iran i Uzbekistan.

Iran je minimalnom pobjedom u Uslanu protiv Južne Koreje izborio direktan plasman na Mundijal, poraženi domaćin također ide dalje zbog bolje gol-razlike u odnosu na Uzbekistan. Pobjednika je odlučio Reza Ghoochannejhad, koji je mrežu domaćina pogodio u 60. minuti.

Uzbekistan je ostao uskraćen za direktan plasman, no pokušt će kroz dodatne kvalifikacije izboriti SP. Uzbekistancima je bio potreban poraz Irana i njihova pobjeda nad Katarom. Iako su savladali Katar, Iran, kao što smo već kazali, ostvario je pobjedu kod Južne Koreje.

Katar je poveo neočekivano u 37. minuti golom Ilyasa, ali su dvostruki strijelci Nasimov i Ahmedov te Zoteev u nastavku preokrenuli rezultat, te je domaća selekcija slavila s ubjedljivih 5:1.

Slobodna je u posljednjem kolu bila selekcija Libanona, koja je završila na petom mjestu sa pet bodova. Katar je uspio osvojiti dva bod više.

Azijske kvalifikacije za SP, grupa A:
Južna Koreja - Iran 0:1 (Ghoochannejhad 60)
Uzbekistan - Katar 5:1 (Nasimov 60, 74, Zoteev 72, Ahmedov 88, 91/ Ilyas 37)

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Tabela: Iran 16, Južna Koreja 14, Uzbekistan 14, Katar 7, Libanon 5.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.