Kada igra Šovšić igraju i Plemići

HŠK Zrinjski je sinoć na Pecari pružio puno bolju partiju nego u prvom meču u Švedskoj

Kada igra Šovšić igraju i Plemići

Zrinjski možda nije uspio doći do play-offa, ali se časno oprostio od kvalifikacija za Ligu Evrope - sinoćnjom minimalnom pobjedom protiv Malmoa na Pecari.

Plemići su u samom finišu meča stigli do 1:0 golom Šovšića sa bijele tačke. To, međutim, nije bilo dovoljno jer je Malmo u prvom meču na svom terenu slavio rezultatom 3:0.

Fudbaleri viceprvaka BiH su sinoć u utakmicu ušli odlučni da nešto naprave. Na sve načine su pokušavali doći do gola švedskog predstavnika, ali jedna lopta u mrežu Malmoa jednostavno nije bila dovoljna.

"Čestitam igračima na uloženom trudu, danas su bili zbilja sa puno osobnosti i 'personalityja'. Nismo se bojali ničega, stvarno smo uložili veliki trud na ovoj utakmici. Sve smo pokušali, na sve moguće načine... Oni su se dobro branili, dobro su branili rezultat iz prve utakmice koji je zbilja bio veliki. Ne preostaje mi ništa drugo nego ekipi Malmoa čestitati na prolazu i poželjeti im puno uspjeha u narednim evropskih utakmicama", istakao je, između ostalog, trener Zrinjskog Hari Vukas nakon utakmice.

Zrinjski je sinoć pokazao da se itekako može nositi i sa Malmom, ali je prva utakmica odlučila o putniku u play-off.

Šta se to promijenilo u igri Zrinjskog u odnosu na prvi meč u Švedskoj?

Malmo je u prvom meču jednostavno dobio bitku na sredini terena i uspio potpuno zaustaviti desetku Plemića Damira Šovšića.

Šovšić je tako u Švedskoj uputio tek 35 dodavanja, od kojih je njih 86% bilo uspješno. Na Pecari je pak bila druga priča, Šovšić je dobio više prostora u ofanzivnije postavljenom Zrinjskom i odmah počeo praviti razliku, razigravati ekipu.

Damir Šovšić je jučer uputio 73 pasa sa tačnošću od 78%, od kojih je jedan bio "ključni".

Uspjeli su mu saigrači puno češće dodavati loptu kako bi on što više učestvovao u igri, pa je tako primio 65 pasova. U Ševdskoj je to bio začajno manji broj.

Šovšić je na Pecari i izgubio manje lopti jer je bilo manje presinga Šveđana, te je dobio 50% duela sa protivničkim igračima.

Koliko je bolju predstavu imao Šovšić na Pecari, a kada on igra očigledno igra i Zrinjski, dovoljno govori da je njegov InStat Index narastao sa slabašnih 185 iz prve utakmice na 241.

Ipak, nije Šovšić sinoć imao najbolji InStat Index u Zrinjskom, imao ga je Jakovljević, a imali su ga i Rustemović (264) i Kadušić (263). Vjerovatno su njih dvojica i doprinijela da Šovšić ima više prostora za igru.

Posebno dobru podršku Šovšiću pružao je Rustemović koji je iza njega odrađivao odličan posao. Nekadašnji veznjak Sarajeva je sinoć bio igrač sa najviše upućenih pasova na utakmici. Rustemović je tako uputio 81 dodavanje sa sjajnim procentom tačnosti - 93%.

Umjesto Čirjaka koji je počeo u Švedskoj, sinoć se na Pecari u startnoj postavi našao Čurjurić i odradio odličan posao. Treba, međutim, podsjetiti da je Čirjak bio jedan od boljih u redovima Plemića u prvom meču, ali da je Čurjurić sinoć pružao odličnu podršku Šovšiću i ofanzivcima mostarske ekipe.

Puno bolji posao su sinoć odradila i krila Zrinjskog, a to se posebno odnosi na Mandića koji nije imao svoj dan u Švedskoj.

Lijevi bek

Također, promjena u sastavu koja je dosta toga donijela Zrinjskom jeste ona na poziciji lijevog beka. Rugašević je u prvom meču pružio porpilično slabu predstavu, dok je Vukas sinoć na lijevog beka "gurnuo" Tičinovića.

Potražite više informacija na temu Liga Evrope:

Tičinović je odigrao odličan meč što je za rezultat imalo činjenicu da su Plemići uspjeli dodato "razvući" protivničku ekipu.

Naravno, treba istaći da su na visokom nivou sinoć bili i štoperi Plemića Jakovljević i Barbarić. Prije svega se to odnosi na Slobodana Jakovljevića koji je prema InStat Indexu (298) sinoć bio najbolji pojedinac meča. Jakovljević se našao u ukupno 29 duela i njih 23 riješio u svoju korist, vratio je 18 lopti, a četiri od njegovih pet uklizavanja bila su uspješna.

Zaprati HŠK Zrinjski, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HŠK Zrinjski Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Humac
Na kraju će uprava sjediti sama na tribinama uz stolice.Ko je pustio Hadžića pred revanš utakmicu protiv Malmoa?To dovljno govori koliko smo ozbiljan klub.Zašto ste ga ikako i dovodili kad ide u neku smješnu ligu i klub radi para poslije 9 zvaničnih utakmica!?Radi ovakvih poteza nećete izgubiti samo ugled nego i posjetu.Ja sam toliko ogorčen na ovakvu bijednu pohlepu radi sitniša od para da me možete na stadionu očekivati za narednu sezonu.Svoju sezonsku karticu koju sam kupio za ovo prvenstvo daću nećaku,neće propasti.A vi i dalje pravite ovakve amaterske kikseve.I još lažite.Da ćete početi praviti stadion ko što ste pričali.Ako vam je krečenje starudije pravljenje novog stadiona.I napravili bi ga vi ali da se pored para za stadion slije para u vaš privatni džep.Koliko je para otišlo u silne poslovne ili stambene centre ili prostore i 3 stadiona ili dvorane ste mogli napraviti.Ako ne zna uprava naći one koji će pokrenuti pitanje ovog rugla od stadiona nek napusti klub i pusti one koji znaju.Svaka čast Širokom na gostoprimstvu ali šta se imamo mi blamirati ko zadnja fukara i ići igrati domaće utakmice ko zna gdje.Šta će nam uopće Europa poslije ovakvih poteza sa Hadžićem ili igranja domaćih utakmica van rugla od B.Brijega?Bruka i sramota.Sad će klub pokušati prati ruke.Prvi naredni potez poslije kojeg neuspjeha biće noga Vukasu.Šta radite od kluba...
8 0
hr hb
Cestitam Zrinjskom ove sezone su imali europu iz snova. 6 utakmica 4 pobjede 1 remi i 1 izgubljena. U jednoj sezoni pobjediti kod kuce utrecht i malmo je fascinantno. A sad idemo po titulu...
0 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi