"Kada sam dobio poziv iz BiH, sam sebe sam pitao kuda idem, u Želji nisam igrao svoju poziciju"

Juan Manuel Varea za SportSport.ba

"Kada sam dobio poziv iz BiH, sam sebe sam pitao kuda idem, u Želji nisam igrao svoju poziciju" · Intervju

S. Mlaćo

Juan Manuel Varea ostao je zapamćen kao jedan od boljih stranaca u našoj Premijer ligi. Dokazao se u Širokom Brijegu, a stavio je kakav-takav trag i u Željezničaru. Na Grbavici su ga navijači posebno voljeli, a mnogima je u sjećanju njegov gol u Tuzli, u pobjedi protiv Slobode koji je tada mnogo značio za ekipu. 

U razgovoru za SportSport.ba zanimljivi Argentinac prisjetio se svoga nogometnog puta i kako je uopće došao u BiH. Šta ga je natjeralo i da li se kaje.

"U BiH sam došao 2009. godine. Bio sam u Argentini, ali situacija nije bila idealna. Zavladala je kriza, a ja nisam imao papire EU da mogu ići naprimjer u Španiju ili Italiju. Stigao je poziv iz BiH. Sjećam se kao sada tog dana. Sam sebe sam pitao gdje idem, kako će biti tamo. Stalno sam ulazio na internet da vidim kakva je uopće situacija u BiH, jedino što smo mi u Argentini znali jeste da u BiH nekada bio rat", prisjeća sa Varea na početku razgovora.

U Široki je stigao spreman i željan dokazivanja. To mu je mnogo pomoglo da pokaže kvalitete.

"Moja želja je bila da dobijem šansu i stignem na vrijeme. Mentalno i fizički sam bio spreman, imao sam 23 godine i brzo se uklopio u ekipu i bh. nogomet".

Široki je tada pružao veoma dobre partije, vodio velike bitke za sami vrh tabele.

"Imali smo vrhunsku ekipu, vrhunske igrače... Sjećam se utakmice protiv Sturma iz Graza, to je bila moja najbolja utakmica, odmah nakon nje sam dobio konkretnu ponudu Hajduka i veliki interes Red Bull Salzburga. Nažalost, nisu me prodali. Kada je Premijer liga u pitanju, posebno pamtim utakmice protiv Željezničara, Sarajeva, Zrinjskog... Protiv Sarajeva se nekako radije sjećam jer sam im uvijek postizao golove. Sjećam se i banjalučkog Borca, bili su dobra ekipa".

U Širokom se sjajno osjećao. Bio je ljubimac navijača, a zatim dobio i priznanje za najboljeg stranog igrača u Premijer ligi.

"Zaista me išlo. Imali smo dobru ekipu, podršku navijača i ljudi u klubu i na igračima je bilo samo da uživaju. Kada si opušten sve je lakše. Mogu reći da mi je to najljepši dio karijere, uz period koji sam proveo u Azerbejdžanu".

Po povratku iz Azerbejdžana pomalo neočekivano skrasio se u sarajevskom Željezničaru. Po mišljenju nekih bio je to pogrešan potez, ali Varea ističe da mu nije bilo nimalo lako. Utjecale su na to kaže i stvari koje nemaju veze sa terenom.

"Ne gledam to kao pogrešnu odluku. Očekivao sam i ja više, to priznajem. Bilo je mnogo problema tada u klubu, sjećam se da sam sebi platio kartu iz Argentine samo da dođem u Želju, a dosta puta sam platio i kiriju, te neke druge stvari. Svi znamo da su to stvari koje klub mora preuzeti na sebe i to naravno utiče na igrača koji se ne može skoncentrisati na nogomet. Nijednu utakmicu nisam odigrao na svojoj poziciji, te nisam mogao pokazati kvalitete. Imao sam podršku od navijača Želje i to nikada neću zaboraviti. Svi znaju koliko oni znače za klub".

Trenutno nastupa za hrvatskog trećeligaš Imotski. Onako za svoju dušu. Saigrač mu je Wagner s kojim je dijelio svlačionicu na Pecari.

"Čast mi je ponovo igrati sa Wagnerom koji je moj veliki prijatelj. Nema tu sada baš profesionalizma, većina igrača radi, mladi idu u školu, to dođe kao neka rekreacija. Međutim, vidio sam da tu ima dosta dobrih igrača, a liga nije loša kao što mnogi misle. U ovoj ligi su i jedan Vedran Ješe, Drago Gabrić".

Sa suprugom koja je iz Širokog Brijega bar za sada ne planira život nastaviti u Argentini.

"Odlučili smo ovdje živjeti. Moram ipak reći da ćemo se jednog dana vratiti u Argentinu. Do sada to nismo planirali, supruga ima posao, kćerka ide u školu, a ja imam još želje i snage da igram. Ipak, svake godine odem u Argentinu ili moja porodica dođe ovdje".

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Planove poslije završeka igračke karijere već ima.

"Planiram polagati trenersku licencu naredne godine. Istodobno pohađam kurs za hotelski turizam preko interneta, znam strane jezike i želim to iskoristiti. Zadovoljan sam koliko sam zaradio u nogometu, ali to nije dovoljno da mogu sjediti u kući. Moj prioriet je da ostanem u nogometu i treniram mlade igrače", dodao je na kraju razgovora ljubazni Argentinac.

Zaprati NK Široki Brijeg, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
NK Široki Brijeg Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

Top Komentari

nickizedostizeko
Može li mi iko reći jel Varea bio ikad na probi u Čeliku pa ga nisu uzeli?!
1 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti