Kadeti pobijedili Poljsku, sutra bitka za opstanak

Prva pobjeda na EP

Kadeti pobijedili Poljsku, sutra bitka za opstanak

M. Šljivak

Kadetska košarkaška reprzentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je Poljsku rezultatom 75:71, te će naša selekcija sutra protiv Estonije igrati za opstanak u A diviziji.

Nakon izjednačenog uvoda u meč, Poljaci veći dio prve dionice odigravaju mnogo bolje, te su nakon 10 minuta imali prednost od osam razlike, 22:14.

Uspjeli su mladi bh. košarkaši vratiti  rezultat u egal. Čak su u nekoliko navrata poveli tijekom druge četvrtine, ali su Poljacima serijom grešaka dozvolili seriju od 8:0 u posljednje dvije minute prvog poluvremena i na odmor odlaze sa zaostatkom od šest poena, 38:32.

Imala je Poljska i 11 poena prednosti u trećem periodu, ali tada na scenu stupa sjajni Amar Tiganj, koji s vezanih osam poena donosi izjednačenje rezultata (51:51), imali smo zatim i plus pet, ali se u posljednju dionicu ulazi s vodstvom bh. tima od jednog poena razlike, 56:55.

Dobro ekipa Dragana Mičića ulazi u posljednju dionicu. Napravili su seriju 5:0 za plus šest i vodstvo 61:55, ali su zatim ponovo napraili veliki broj grešaka, koje Poljska koristi i na šest minuta do kraja dolaze do izjednačenja rezultata, 61:61.

Polsjka je potom nastavila svoju veliku seriju i došli su do 65:61, ali nas trojkom u meč ponovo vraća Tiganj.

Ušlo se u neizvjesnu završnicu, Biberović dva puta promašuje šuteve za tri kada se meč lomio, da bi zatim Poljaci napravili faul u napadu, a Ilić je siguran s bacanja za prednost od 69:67 na ulasku u posljednji minut.

Uspjela je naša selekcija na kraju da sačuva prednost i da dođe do trijumfa i još jedne šanse za opstanak u A diviziji.

Amar Tiganj je predvodio našu selekciju sa 27 poena, a Rajewitz je na drugoj stradni dodao 19.

Sutra naša selekcija igra protiv Estonije za 13. mjesto i opstanak u društvu najboljuih selekcija Evrope.

Borba za plasman:

Poljska - BiH 71:75

POLJSKA: Pluta 11, Rajewitz 19, Strzepek 8, Rojek, Walciszewski, Pelczar, Walda, Janczak 12, Drozdowski 6, Kaminski 9, Golek 6, Groth.

BIH: Karić 7, Milošević 2, Tiganj 27, Ilić 13, Mehić, Cvetić 5, Gutić 3, Biberović 11, Vuković, Kamenjaš,7 Višnjić, Omerović.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti