Kako je nastao ŽNK Emina iz Mostara: "Haj', kad se vratim pričat ćemo"
Supruga nekadašnjeg Veležovog fudbalera Zije Tojage došla je prije dvije godine na ideju da osnuje ženski fudbalski klub, njena ispovijest je prezanimljiva

Za dvije godine postojanja izborile elitni rang

Kako je nastao ŽNK Emina iz Mostara: "Haj', kad se vratim pričat ćemo"

Ženski fudbalski/nogometni klub Emina novi je član Premijer lige BiH za nogometašice/fudbalerke. Klub koji je osnovan prije nepune dvije godine čedo je supruge legendarnog fudbalera Veleža Zije Tojage, koji je u to vrijeme, kada se rodila Emina bio trener U17 ženske fudbalske reprezentacije.

Sevda Tojaga danas predsjedava novim premijerligašem, klubom koji zaslužuje svaku pohvalu zbog ekspresnog ulaska u društvo najboljih nogometašica.

"Jesmo li stvarno imali cilj da za dvije godine uđemo u Premijer ligu? Imali smo cilj da to učinimo za godinu, ali su nas poslali da igramo i ovu Drugu ligu", našalila se Sevda koju smo zatekli dok je sa suprugom na Buni pila kafu.

"On je najzaslužniji što smo osnovali klub i moja ljubav prema njemu, odnosno njegova ljubav i predanost prema ovome poslu. Kada sam vidjela sa koliko energije, žara, entuzijazma radi svoj posao, a znajući koliko je stručan, koliko poznaje fudbal i šta je sve u svojoj karijeri napravio, došla sam na ideju da osnujemo Eminu. Ja pojma o fudbalu nisam imala, ali sam počela gledati ženski fudbal kroz njegov posao i vidjela kako djevojke igraju u Engleskoj.

Koliko je on bio oduševljen njihovim ponašanjem, kako usvajaju znanje i ostalim ja sam ga nazvala dok je bio gore sa reprezentacijom i rekla "Zašto mi ne bismo mogli napraviti klub". On se našao u čudu i samo odgovorio "Haj', kad se vratim, pričat ćemo". Tako je zapravo sve krenulo.", priča oduševljeno predsjednica kluba Emina.

Ko su bile prve djevojke i kako ih je bračni par Tojaga uopće uspio okupiti?

"Ja sam u to vrijeme bio U17 trener reprezentacije BiH i nekoliko je igračica odatle. Faktički igračice iz dva kluba čine Eminu, to je Mladost Nević Polje i Mostar. Desetak igračica je iz Mostara, plus još nekoliko njih, dvije-tri iz okoline. Znate kako to krene, ključno je poznanstvo iz generacije, jedna krene, a onda povuče za sobom još dvije-tri djevojke.

S početka većinom su se odupirale novom načinu rada i treniranja, ali su onda vremenom se privikle i shvatile da samo mukotrpni rad i čelična disciplina piju vode. Za njih novac nije od presudnog značaja, već način rada. Ako vide da su treninzi kako treba i da je s naše strane velika posvećenost i podrška, to je njima dovoljna satisfakcija", prisjeća se početaka Zijo.

Najiskusnije fudbalerku su Dragica Denda i Spomenka Manigor, ostalo su većinom mlađe igračica.

"Ja sam žena, a ovo je vrlo specifičan sport jer je muški i zato najbolje mogu da ocjenim šta je tim djevojkama najpotrebnije. Zato ja na sve njih gledam prvenstveno kao na žene. U ovom sportu njima je presudan osjećaj sigurnosti, da ima neko ko će ih podržati i ko cijeni to što one rade."

Nakon što je Emina ostvarila cilj, šta su naredni koraci. Šta očekivati u Premijer ligi?

"Moj muž i ja smo još pod dojmom, da se tako izrazim. Još je teško povjerovati da smo ostvarili cilj. Svi nas sada pitaju kakve su nam ambicije u Premijer ligi. Prije svega želimo biti čvrst premijerligaš. Ja sam svjesna koliko je teško, koliko se znoja prolije da bi bio lider, koliko godina rada i iskustva treba proteći. Zato svojim igračicama kažem da trebaju da ustanu kada se spomene SFK 2000. Te cure ne samo da su nezadržive šampionke bez konkurencije, već godinama pronose glas o bh. ženskom fudbalu svugdje po svijetu. Meni kao domoljubu itekako je bitno kada znam da se negdje u Rusiji, ili širom svijeta intonirala naša himna.

Potpuno je jasno je da Sevdu kroz projekat Emine vodi isključivo entuzijazam. Kako se finasira klub, od čega živi?

"Ja sam magistar farmacije i vlasnik apoteka i do sada klub su pomagali isključivo moji poslovni partneri, a pored njih moram spomenuti predsjednika Veleža Šemsudina Hasića koji nam je omogućio da treniramo i igramo utakmice na stadionu Rođeni u Vrapčićima. Veležu dakle dugujemo najveću zahvalnost jer to nam je najbitniji vid podrške. Do sada se nismo nikome više obraćali za eventualno sponzoriranje, no ako sada ljudi ne vide da ove djevojke treba podržati, onda ne znam kada će to uvidjeti."

Na kraju Sevda je poslala svima jasnu i nedvosmislenu poruku:

"Moj životni moto je 'step by step', a dok bude mene bit će i Emine. A bit će je valjda i poslije mene!"

Top Komentari

Mesa.Sabanadzovic
Svaka čast ovoj gospođi
12 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi