Kako je Rafa Benitez genijalnim potezom zaustavio Lionela Messija 2007. godine?

Liverpool i Barcelona igrali u Ligi prvaka

Kako je Rafa Benitez genijalnim potezom zaustavio Lionela Messija 2007. godine?

E. Čaušević

Liverpool je 2007. godine uspio da dođe do finala Lige prvaka, a na tom putu su u osmini finala uspjeli da pobijede aktuelnog prvaka Barcelonu.

Barcelona je sezonu ranije osvojila Ligu prvaka pobjedom protiv Arsenala (2:1), ali su se naredne sezone od ovog takmičenja oprostili već u osmini finala kada ih je pobijedio Liverpool.

U prvom meču Redsi su slavili na Camp Nou sa 2:1, dok je u drugoj utakmici pobijedila Barcelona sa 1:0, ali zbog pravila gola u gostima dalje je prošao Liverpool.

Tada je Rafa Benitez oduševio sve svojom taktikom i činjenicom da je u obje utakmice u potpunosti zaustavio Lionela Messija koji je već te sezone pokazao o kakvom igraču se radi.

Naime, Benitez je na poziciju lijevog beka stavio Alvara Arbelou koji nikada u karijeri tu nije igrao. Španac je imao zadatak samo da prati i zaustavi Messija što je maestralno odradio.

12 godina kasnije legendarni Bolo Zenden je otkrio da je to bio i ključni detalj dvomeča Liverpoola i Barcelone, te genijalan potez nekadašnjeg trenera Redsa.

"Benitez je uvijek bio neko ko svoj tim maksimalno pripremi za svaku utakmicu. Analizira protivnika najbolje što može. Tada je Arbeloa bio desni bek i uvijek je tu igrao. Kada je Benitez rekao da će igrati lijevo svi smo se iznenadili", rekao je Zenden i dodao.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

"Rekao mu je samo da se fokusira na Messija i da njega zaustavi. To je bilo iznenađenje za nas i mislili smo da griješi. No, na kraju se ispostavilo da je taj genijalni potez odlučio pobjednika".

Liverpool je uspio da dođe te sezone do finala gdje su igrali protiv Milana, ali su poraženi i nisu uspjeli da osvoje titulu. Arbeloa je dvije godine kasnije potpisao za Real Madrid, a Messi mu se u narednim godinama itekako osvetio.

Zaprati Liverpool, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Liverpool Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

LIKCE DO BAGRO
gdje je benitez sad a gdje Messi
2 1
LOLLOL
Taj Liverpool je bio zvijer, a Messi iako je bio već mašina, imao je tek 20 godina.
1 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije