Kako je Rumun dospio u Bilbao?

Nije Bask

Kako je Rumun dospio u Bilbao?

Edmir Škorić

Politika Athletic Bilbaa je da u klubu ne smiju igrati stranci, a tek šest ih je nosilo ovaj dres, a da su rođeni izvan Španije.

Athletic je jednostavno klub koji ima svoju politiku i svaki koji nosi dres Athletica mora da bude rođen u Baskiji (sedam regija, od čega su četiri u Francuskoj i jedna u Pamploni) ili mora da provede čitav juniorski staž u Baskiji.

Neki se dive Baskima na tome, drugi ih preziru, no ne odstupaju od pravila i striktno se drže toga. Prethodno su od "stranaca" uspjeli da se "prošvercaju" u tim Athletica tek Vicente Biurrun iz Brazila, Bixente Lizarazu (Francuska), Fernando Amorebieta (Venecuela), Javier Itturiaga (Meksiko) i Americ Laporte (Francuska). Naravno, svi imaju baskijsko porijeklo.

Sada se toj listi pridodao i Cristian Ganea, Rumun koji je kao dijete doselio u Basauri. On je nogomet počeo da igra u Baskoniji, ali se vratio u Rumuniju i sada je potpisao za Athletic. Izuzetak je jer nije Bask, ali očigledno se neke stvari malo i mijenjaju.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Kako je odrastao u Baskiji, Rumun ima pravo da igra za Atlhletic s kojim je potpisao ugovor još u januaru, ali je bio posuđen igrač.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi