Kako je Željo "kalio" Subašića i Strinića
Prije osam godina današnji finalisti Svjetskog prvenstva igrali su protiv Plavih na 99. rođendan Hajduka

Finalisti Svjetskog prvenstva

Kako je Željo "kalio" Subašića i Strinića

"Najbolju šansu za postizanje pogotka imao je Ivan Strinić u uvodnim minutama drugog poluvremena. Lijevi bočni igrač splitskog kluba loše je reagirao i promašio cijeli gol Božidara Radoševića, golmana Hajduka koji se nalazi na posudbi u klubu sa Grbavice." 

Meč između Hajduka i Željezničara na kraju je završio 0:0, a 7.000 promrzlih navijača na 99. rođendan splitskog kluba zazviždalo je svojim ljubimcima nakon posljednjeg sudijskog zvižduka.

Dakle prije malo više od osam godina, dvojica finalista Svjetskog prvenstva, Ivan Strinić i Danijel Subašić imali su priliku da ih "kali" ekipa Amara Osima za koju se smatralo da nema pojma, a koja je na kraju te sezone osvojila šampionski naslov u BiH.

Što se prisjećamo te utakmice? Iz istog razloga zbog koje se svako malo prisjetimo da je Luka Modrić igrao sezonu u Premijer ligi. Svak živ na svijetu traži poveznicu s onima koji su najbolji ili među najboljima (stoga su valjda u Hrvatskoj "otkrili" da je Diego Maradona porijeklom Hrvat), a eto ima i neka veza između finalista Mundijala i Premijer lige, konkretno Željezničara. Da se pohvalimo, kolektivno, ili kako ko.

Gdje su sada igrači Hajduka iz tog njegovog sastava, iz februara 2010. i gdje su Željini? Koliko su dogurali jedni, koliko drugi. Sastav Hajduk činili su: Subašić, Strinić, Maloča, Buljat, Rubil, Tomasov, Skoko (60. Ljubičić), Andrić (60. Cernat), Anas Sharbini (68. Vukušić), Ibričić (74. Livaja), Ahmad Šarbini (60. Čop).

Ibričiću je dakle rezerva bio budući igrač Intera, Marko Livaja, sada član grčkog prvaka AEK-a. "Vukušiću Ante, sinjski dijamante" galamio je svojevremeno iste te 2010. samo nekoliko mjeseci kasnije, Drago Ćosić kada je napadač Hajduka u 95. minuti zabio za 1:0 protiv Anderlechta. Grohno je doduše Ante, otišao je bio prvo u Pescaru, no sada igra za nekakvu drugoligašku Olimpiju u Poljskoj.

Strinić je danas igrač Milana, Subašić Monaca, Duje Čop igrao je za Dinamo, Cagliari, Malagu, sada je u Standard Liegu. Braća Sharbini igrala su čak za reprezentaciju Hrvatske, Cernat je bio "fantazista", a Andrić legendarni kapiten...

Mario Maloča nije napravio karijeru kakva mu se predviđala (sad je u Greuther Feurthu), što se ne može reći za Marina Tomasova koji je bio u onoj uspješnoj Rijeci, a sad igra u Astani. Uglavnom, bila je to vrlo solidna ekipa, iz koje su eto najviše dogurali Subašić i Strinić i sa kojom je Željo bo bare-bare.

Iz tog Željezničara za reprezentaciju BiH danas igraju Edin Višća i Ibrahim Šehić. Mnogi su se oprostili poput Bučana, Bešlije. Rovčanin je bihaćkom Jedinstvu, ni sjena ondašnjeg eksplozivnog i perspektivnog igrača. Bekrić je u Zrinjskom, Delimir Bajić jučer je prešao u Borac, Svraka i Kerla su na Baltiku.

Mrve Serdarevića sjećaju se samo najveći Željini bolesnici i hroničari, Bajro Spahić vrtio je janje, više se ne bavi ozbiljnim fudbalom, a za Farića niko otad više nije čuo.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Lazara Popovića jedino se svi sjećaju, "njemu kad dodaš kockastu loptu on ti je isporuči okruglu". Kasnije je taj mladi reprezentativac Srbije iz generacije sa Banetom Ivanovićem igrao za Kukesi, Kastrioti i slične, sad je "free agent".

To je život. Prije 14 godina Joldić i Biščević "maltretirali" su Modrića Pod Bijelim brijegom (1:5), a vidi sada...

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

AfrikaPaprika
Ovo ti je kao da se rukujes sa rodjakom Salihamidzica i kazes da je to igralo ulogu u njegovom prelasku u Bajern Minhen. Nema Zeljo predstavnika na svjetskom prvenstvu pomirite se s tim.
8 5
Mesa.Sabanadzovic
Haris Beslija bi sad umjesto Rebica igro garant hihi
7 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi