Kako se bira selektor? Nigdje kao u BiH

Komisija predlaže, IO donosi odluku

Kako se bira selektor? Nigdje kao u BiH

Adnan Beganović

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine u nove kvalifikacije ući će sa novim selektorom, a o imenu nasljednika Mehmeda Baždarevića odlučivat će 15 članova Izvršnog odbora.

Na posljednjoj sjednici Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine Izvršni odbor oformio je komisiju u sastavu Ivica Osim, Sead Kajtaz, Duško Bajević i Zvjezdan Misimović, koja je zadužena za pregovore sa potencijalnim kandidatima za upražnjenu selektorsku poziciju.

Nakon što obavi pregovore sa kandidatima, Komisija će Izvršnom odboru dostaviti svoje mišljenje, no to svakako ne znači da će se stav Komisije uvažiti. Odluku o novom selektoru donijet će Izvršni odbor koji broji 15 članova, a s obzirom je Bosna i Hercegovina specifična po svom Ustavu tako su specifična i pravila izbora novog selektora.

Izvršni odbor Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine broji 15 članova, šest iz reda bošnjačkog, pet iz reda srpskog i četiri iz reda hrvatskog naroda, a da bi se imenovao selektor potrebno je da dobije podršku od čak 12 članova IO. Prosta većina prilikom izbora selektora "ne pije vode" pa čak i ako na prvom sastanku ne bi bio izabran selektor, odnosno i na drugom sastanku sa istim dnevnim redom za izbor selektora potrebna je dvotrećinska podrška od prisutnih na sjednici.

Dakle, na ovaj način onemogućeno je članovima IO iz reda dva naroda da na prvoj sjednici izaberu selektora, a s obzirom da po Statutu FSBiH čak 12 od 15 članova IO mora biti "za" trgovina je moguća. Zvuči ružno kada se kaže trgovina, no to je bosanskohercegovačka realnost koja na našu žalost ne može zaobići niti fudbal.

Na kraju ćemo podsjetiti kako je bilo prilikom imenovanja nasljednika Safeta Sušića. Fudbalski savez BiH je otvorio svojevrsni konkurs na koji su se prijavljivali i znani i neznani, iako su bolje upućeni znali ko će biti novi selektor,  a članovi IO obavili su pregovore sa svim prijavljenim. Na kraju su u uži izbor prošla tri kandidata i to Mehmed Baždarević, Milovan Rajevac i Blaž Slišković.

U prvom krugu glasanja Baždarević je dobio šest, Rajevac pet, a Slišković četiri glasa i s obzirom da niti jedan od kandidata nije imao podršku 12 članova IO u finalni krug su ušli Baždarević i Rajevac.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Samo nekih pola sata nakon svojevrsnog polufinala održano je i finale u kojem je Baždarević dobio jednoglasnu podršku. Sa šest na 15 u samo pola sata. Tako će vjerovatno biti i ovaj put, mnogo prije dugo očekivane sjednice znat će se ime novog selektora, a problemi s kojima se susreće bh. fudbal neće biti riješeni.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi