Kako smo se plasirali u Njemačku 1993.

U susretu Eurobasketu

Kako smo se plasirali u Njemačku 1993.

Kada se priča o nastupima košarkaške selekcije BiH, na prvo mjesto se stavlja Eurobasket 1993. godine koji se igrao u Njemačkoj. Poznato je da smo na tom prvenstvu ostvarili do sada svoj najveći rezultat, osmo mjesto. Međutim, malo toga se zna na koji način su naši košarkaši izborili nastup na svom prvom Eurobasketu.

KSBiH je postao punopravni član FIBA-e 11. januara 1993. godine, tokom aprila mjeseca krenulo se sa slaganjem ekipa koja će predstavljati BiH, kako na Mediteranskim igrama, tako i u kvalifikacijama.

Za razliku od muške, zanimljivo, ženska selekcija koja je uzela zlato na MI 1993. nije prijavljena. Košarkaši su se uspjeli probiti do Zagreba, pa do  Poljske gdje se igrao kvalifikacijski turnir. FIBA je zbog raspada Jugoslavije i Sovjetskog Saveza bila prisiljena krenuti sa čak 15 reprezentacija. Turnir u Wroclawu se igrao od 30. maja do 7. juna i pet selekcija se plasiralo u Njemačku.

U prvom krugu takmičenja BiH je igrala sa Ukrajinom, Slovačkom i Velikom Britanijom. Na otvaranju smo sredili Slovačku 97:69, nakon toga je pala i Velika Britanija 112:81 i plasman u drugi krug je osiguran. Tako poraz od Ukrajine 68:75 nije ostavio traga. U grupi F smo se našli zajedno sa Slovenijom, Estonijom i Poljskom.

Protiv Poljske smo slavili 87:77, Slovenija je bila bolja 91:78, pa se presudinim za ulazak u završnici pokazala utakmica protiv Estonaca. Pobjedili smo sedam razlike, 94:87.

U susretu za treće mjesto uzvratili smo Ukrajincima za prvi krug 74:66 i plasma u Njemačku smo osigurali sa pet pobjeda i dva poraza. Ispred naše selekcije bila je Hrvatska sa 6-1 i Slovenija koja je bez poraza zaključila turnir sa skorom 7-0.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.