Kakva noć: Osam laganih komada u mreži Lihtenštajna!

Džeko i Ibišević po tri, Misimović dva

Kakva noć: Osam laganih komada u mreži Lihtenštajna!

E. Škorić

Bez ikakvih problema bh. reprezentacija uvjerljivom 8:1 pobjedom u Vaduzu nad Lihtenštajnom krenula je u kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine.

Početak utakmice nije dao naslutiti da će Zmajevi natrpati mrežu slabašnog domaćina, kojeg je, primjera radi, uspio ranije pobijediti i San Marino, kome je to bila jedina pobjeda u povijesti. 

 

Jalovi su bili pokušaji naših momaka u privh 15-ak minuta, a u 17. minuti prva ozbiljnija prilika. Vršajević je dodao do Ibiševića, ovaj prošao po desnoj strani, ubacio u peterac, a Misimović sa svega tri metra loptu glavom prebacio iznad gola.

 

U 25. minuti sjajan centaršut Salihovića s lijeve strane, Džeko glavom sa svega osam metara puca pored gola. Minutu kasnije, otpot domaćih je slomljen. Prizeman ubačaj Salihovića sa lijeve strane, Misimović s nekih 12 metara isprve pogodio donji desni ugao nemoćnog domaćeg golmana.

 

Pet minuta kasnije, Misimović je postigao svoj drugi gol i prestigao Elvira Bolića na listi najboljih strijelalca bh. reprezentacije svih vremena. Sjajno je Misimović primio loptu, izigrao domaću odbranu i onda zakucao loptu u suprotni ugao Lihtenštajnovog gola.

 

Nedugo nakon toga i Ibišević dolazi do svog prvog gola. Misimović odlično centrira s desne strane, Stuttgartov napadač najviši u skoku i sa osam metara matira Jehlea. Tek je u 35. minuti nemoćni domaćin uzvratio, Burgmeier je pucao s 25 metara, a Begović je siguran. 

 

Pet minuta prije kraja, sve je riješeno drugim pogotkom Ibiševića. Salihovićeva druga asistencija, Ibišević opet siguran u skoku, ovoga puta s pet metara udaljenosti pogađa mrežu domaćina.

 

U finišu prvog dijela i Vršajević je strijelac u svom debiju, ali je pogodak opravdano poništen. Na otvaranju drugog dijela Džeko postiže svoj 22. gol u dresu bh. reprezentacije za visokih 0:5. 

 

Džeko je pucao u 52. minuti, Felhe ovaj put odbranio. Erne je dobro zaprijetio Begoviću u 58. minuti, a a tri minute kasnije Lihtenštajn postiže pogodak. Christen je iz drugog pokušaja uspio matirati našeg čuvara mreže.

 

Neočekivano smo primili pogodak, ali samo tri minute kasnije uzvraćamo šestim pogotkom. Korner je izveden s desne strane, lopta na kraju došla na glavu Džeke, koji je pucao, dva igrača Lihtenštajna prekasno izbacili loptu, jer je ona već prošla gol-liniju.

 

I kada smo svi mislili da je sve gotovo, nova dva pogotka u mrežu domaćina. U 81. minuti Džeko postiže hat-trick i postaje najbolji strijelac BiH svih vremena sa 24 pogotka! Ibišević ga je nesebično uposlio, a napadač Manchester Cityja bez većih problema pogodio. U 83. minuti Vršajević je ubacio s desne strane, Ibišević primio loptu u petercu domaćih, oslobodio se dva svoja čuvara i pogodio za svoj hat-trick i konačnih 8:1!

Hat-trickovi Ibiševića i Džeke, Dijamant je postao najbolji strijelac reprezentacije svih vremena, Misimović se izjednačio s Bolićem, najuvjerljivija pobjeda u povijesti naše reprezentacije. Bolje nije moglo početi.

 

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.