Kakvu utakmicu žele? Finalisti Kupa Kralja imaju 48 sati da se izjasne

Španski savez ne može čekati

Kakvu utakmicu žele? Finalisti Kupa Kralja imaju 48 sati da se izjasne

Prije izbijanja pandemije novog koronavirusa saznali smo finaliste španskog Kupa Kralja.

Ljubitelji fudbala su željno iščekivali borbu za trofej na stadionu La Cartuja u Sevilji, tim više što se u finalu 18. aprila trebao gledati baskijski derbi - duel Real Sociedada i Athletic Bilbaa.

A onda je došao koronavirus, normalan život i fudbal su stali i u Španiji, a finale Kupa Kralja je odgođeno.

Još uvijek se ne zna sudbina La Lige, ali ni finala Kupa Kralja. Situaciju je zakomplkovala i UEFA-ina posljednja "naredba" o načinu određivanja koji će španski klubovi u ervropska takmičenja.

Španski fudbalski savez (RFEF) mora djelovati brzo kako bi pronašao rješenje jer ako finale ne bude odigrano do 3. augusta kada se utakmica konačno odigra, jedan od finalista će ostati bez mjesta u narednoj sezoni Lige Evrope.

RFEF se sada suočio sa trkom s vremenom koju nije očekivao, pa je dao finalistima, Real Sociedadu i Athletic Bilbau 48 sati da se izjasne o svojim stavovima - da li žele pod svaku cijenu veliku utakmicu igrati pred publikom ili pak pred praznim tribinama.

Real Sociedad je još ranije održao razgovore sa predsjednikom RFEF-a i dao mu do znanja da se finale, što se tiče kluba iz San Sebastiana, mora odigrati uz prisustvo publike - uz dozvolu UEFA-e i špankosg ministarstva zdravlja.

Ipak, čelnici "La Reala" ističu da nije na njima da odlučuju kada će se i kako igrati finale.

I sam Athletic je upoznat sa stavom Real Sociedada, ali klub iz Bilbaa tek treba španskom savezu iznijeti svoje mišljenje po pomenutom pitanju.

Ono što je Athletic Bilbao uradio jeste da je izdao zvanično saopštenje u kojem je izrazio potpuno neslaganje sa UEFA-inom odlukom da se posljednje "špansko mjesto" za Ligu Evrope dodijeli sedmoplasiranom timu La Lige ukoliko finale Kupa Kralja ne bude odigrano do 3. augusta.

Sada i Real Sociedad i Athletic Bilbao imaju 48 sati da iznesu svoje zvanične, konačne stavove kako bi se moglo preći na pronalazak rješenja.

RFEF će klubovima poslati dokument kojim im se daje šansa da se odluče za jednu od dvije opcije: Odigravanje finala uz prisustvo publike, što bi zahtijevalo dugo čekanje, i plasman sedmoplasirane ekipe iz La Lige u Ligu Evrope ili igranje finala bez publike što bi dozvolilo jednom od finalista direktnu kvalifikaciju u grupnu fazu Lige Evrope.

Real Sociedad je svejedno u dobroj poziciji za plasman u evropska takmičenja jer je prekid La Lige dočekao na četvrtoj poziciji. Athletic je pak poprilično daleko od pozicija koje vode u Evropu - tek je deseti.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi