Prvi savremeni stadion u regiji i hrvatsko čudo: Danas čuva velike uspomene u županijskoj ligi
FOTO: NK Papuk Velika/facebook

Ikonski fudbalski dom

Prvi savremeni stadion u regiji i hrvatsko čudo: Danas čuva velike uspomene u županijskoj ligi

Haris Zilić

U regiji je bilo dosta zanimljivih fudbalskih priča nakon raspada bivše države, a jedna od ikonskih ispričana je početkom 21. stoljeća u malom gradiću u Hrvatskoj.

Mali klub, koji danas više ne postoji, iz mjesta od 4.000 stanovnika, ne tako davno u šaci je držao slavni i moćni Schalke do zadnjeg trenutka.

Schalke je u to vrijeme bio u vrhu njemačkog fudbala predvođen čuvenim Juppom Heynckesom na klupi i imenima poput Sergija Pinta, Gerlanda Asamoaha, Christiana Poulsena...

Nema zaljubljenika u regiji, a da se nekad ne prisjeti NK Kamen Ingrad iz Velike.

Nevjerovatna priča hrvatskog i regionalnog fudbala. Klub koji je branio boje Hrvatske u KUP-u UEFA 2003. godine protiv pomenutog Schalkea i eliminisan je u dvije utakmice ukupnim rezultatom 1:0.

Oglasi

Kamen Ingrad je igrao utakmice na prvom savremenom stadionu u regiji kapaciteta 8.000 sjedećih mjesta. Stadion koji je imao reflektore i ispunjavao je sve uslove koje je tada zahtjevala UEFA.

Dvije decenije nakon kultnih mečeva protiv Schalkea i vrha HNL-a, Kamen Ingrad ne postoji, a njegovo mjesto zauzeo je NK Papuk Velika koji se takmiči u Županijskoj ligi.

Stadion još uvijek izgleda prelijepo, mnogi se čude kao se ne koristi za neke veće utakmice u hrvatskom fudbalu.

Četiri lijepe tribine, refeltkori i uspomena na nekon ikonsko vrijeme. Gradić, klub i stadion koji su udaril itemelje moderne infrastrukture na području bivše Jugoslavije.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi