Nogometno buđenje u zemlji od 40 miliona stanovnika, a sve zbog zlatne generacije

Kanađani po drugi put na Mundijalu?

Nogometno buđenje u zemlji od 40 miliona stanovnika, a sve zbog zlatne generacije

E. Škorić

Iako nogometna reprezentacija Kanade postoji više od 130 godina, tek jednom je igrala na Svjetskom prvenstvu. Dakle, ima jednak učinak kao Bosna i Hercegovina, čija je nogometna priča počela prije manje od 30 godina.

Kanađani su zadnji put igrali Svjetsko prvenstvo prije 36 godina, ali nikada nisu osvojili nijedan bod niti su dali gol na smotri najboljih reprezentacija na svijetu. U Meksiku su igrali 1986. godine i tada su doživjeli u grupnoj fazi poraze od Francuske (0:1), Mađaske (0:2) i SSSR-a (0:2).

Iako je reprezentacija svoju prvu zvaničnu utakmicu odigrala davne 1885. godine, pobijedivši susjedne SAD sa 1:0 u Newarku, nije imala puno uspjeha. Država od 40 miliona tek je jednom zaigrala na Mundijalu, a najveći uspjeh je osvajanje Zlatnog kupa CONCACAF-a 2000. godine u apsolutno izvanrednim okolnostima. Bacanjem novčića su tada izborili su nokaut fazu, a kasnije uz dosta sreće došli do trofeja.

Jasno je da nogomet u Kanadi pored hokeja nema puno prostora, ali novu generaciju smatraju zlatnom kada je nogomet u pitanju. Dosta je tu sjajnih nogometaša, a jedna od najvećih zvijezda je Bayernov Alphonso Davies, ali tu su i Jonathan David (Lille), Liam Millar (Basel), Ike Ugbo (Genk) i naravno sjajni Cyle Larin iz Bešiktaša, kao i njegov saigrač Atiba Hutchinson. Golman Kanade dobro je poznato ime, a radi se o Milanu Borjanu, sjajnom čuvaru mreže beogradske Crvene zvezde.

Ima tu i igrača iz turskog, škotskog i portugalskog prvenstva, uz nekoliko igrača koji nastupaju za kanadske timove, uglavnom Toronto i Montreal, a selektor je engleski trener John Herdman, koji je od 2018. godine na čelu kanadske reprezentacije.

“Nikad nismo doživjeli ovako nešto”, rekao je trener John Herdman o atmosferi na stadionu u Edmontonu. Kanađani koji su gladni bilo kakvog nogometnog uspjeha smatraju da je ovo njihovo vrijeme. U petak su nakon pogotka Jonathana Davida pobijedili Kostariku s 1:0 i sve su bliže dugoočekivanom plasmanu na Svjetsko prvenstvo.

"Kanada prvi put nakon dugo vremena nije odigrala utakmicu koju je jednostavno mogla dobiti. Kanada je igrala utakmicu za koju se očekivala pobjedu. Napetost je bila opipljiva", piše CBC, glavna kanadska javna televizija.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Nogometna suša u Kanadi završit će najkasnije 2026. godine, kada će Kanada, kao jedan od sudomaćina Svjetskog prvenstva (uz SAD i Meksiko), imati zagarantovano mjesto na Mundijalu. No, velika je šansa da će četiri godine ranije u Kataru igrači Johna Herdmana imati solidan napad na Svjetskom prvenstvu. Sve zbog “zlatne generacije”.

Kanađani su na dobrom putu da se vrate na scenu, a s trenutnim igračkim kadrom mogu da se nadaju i prvim bodovima na velikom takmičenju. Hokej ostaje primarni sport u Kanadi, no zbog Davisa, Jonathana, Larina... nogomet je sve popularniji u zemlji koja ima oko 40 miliona stanovnika.

Top Komentari

Chico
Moj Begovicu, a ti izabrao Vicinu prčiju i debila Ivayla da ti budu nadredjeni.
1 3
Karlosicroberto
Mislite Crne generacije hahahaha
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi