Neko gradi, neko nijemo posmatra - Izgled Kantride ostavlja bez daha
FOTO: HNK Rijeka

Rijeka se vraća na kultni stadion?

Neko gradi, neko nijemo posmatra - Izgled Kantride ostavlja bez daha

Esmer Oštraković

Za nekoliko godina kultna Kantrida ponovo bi mogla postati dom Rijeke, a njen izgled barem prema fotografijama ostavlja bez daha.

Sutra bi Rijeka trebala predstaviti novi projekat izgradnje stadiona, a navijači će sigurno biti jako zadovoljni.

"Želja je investitora napraviti na Kantridi novu zonu vrhunskog sporta, rekreacije i zabave koja će živjeti 365 dana u godini i koja će postati nova turistička atrakcija Grada Rijeke. Isto tako nam je cilj da se za svaku utakmicu traži karta više i da najveći dio mjesta bude već na početku sezone zauzet od strane članova i vlasnika godišnjih kompleta ulaznica za utakmice HNK Rijeke.

Stadion Kantrida d.o.o. je za osmišljanje arhitektonskog rješenja novog stadiona angažirao jednog od vodećih europskih i svjetskih arhitekata specijaliziranih za nogometne stadione gospodina Gina Zavanellu. Autoritet u stručnoj javnosti, vrhunski stručnjak bogatog iskustva, nogometnoj publici najpoznatiji je po projektu izgradnje stadiona Juventus na kojem je odigrana utakmica finala UEFA Europa Lige. Gino Zavanella trenutno projektira i stadion Palermo na Siciliji.

Kako bi se na još kvalitetniji način ideje arhitekta Zavanelle prilagodile specifičnostima jedinstvene lokacije na Kantridi, angažiran je i tim vrhunskih riječkih projektanata ZDL arhitekti, predvođenih arhitektom Sinišom Zdjelarom.

FOTO: Rijeka Facebook

Novi stadion na Kantridi imat će nešto više od 14 tisuća natkrivenih sjedećih mjesta, zadovoljit će standarde UEFA 4 kategorije, dok će ispod tribina sadržavati garaže za osobe s invaliditetom, VIP posjetitelje, sponzore i medije. Stadion na Kantridi jamčit će najviše sigurnosne standarde uz najmodernija tehnička rješenja, vrhunske uvjete za rad medijima te visoku razinu opremljenosti prostora za igrače, trenere, suce i delegate.

Zbog želje da stadion “živi” cijelu godinu predviđen je i čitav niz sadržaja koji će se koristiti i kada se ne odigravaju utakmice. Još jedna specifičnost nove Kantride je sjajna povezanost (blizina autoputa, zračnih luka, putničkog terminala, željezničkog i autobusnog kolodvora) i blizina niza turističkih odredišta i atraktivnih lokacija - stoji u saopštenju HNK Rijeka, objavili su hrvatski mediji.

Potražite više informacija na temu 1. HNL:

Zaista se teško oteti dojmu da stadion izgleda fenomenalno na fotografijama, a jasno je da uživo samo može biti još ljepši. 

Dok jedni grade, drugi nijemo gledaju. Malo koji klub u Hrvatskoj, pa u okolnim zemljama se odlučuje na ovakav korak, ali u Rijeci su odlučili da imaju sredstva i mogućnosti za to.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi