Kraj čupavog čarobnjaka danas mnogi prolaze i ne znaju o kome se radi
Foto - Instagram

Bio je veliki majstor

Kraj čupavog čarobnjaka danas mnogi prolaze i ne znaju o kome se radi

M. Šljivak

Mnogi 90. godine prošlog stoljeća smatraju najromantičnijim periodom svjetskog fudbala.

Brojne fudbalske ikone blistale su na terenima širom Evrope, a impresivnu reprezentaciju imala je Češka koja je 1996. godine stigla do finala Evropskog prvenstva gdje je tragično poražena od Njemačke (2:1).

Jedan od nosio igre te selekcije bio je Karel Poborsky. Legendarni čupavac bio je istinski fudbalski čarobnjak, a o njegovom golu protiv Portugala na Euro 96 i dan danas se priča.

Poborsky je izveo istinsku majstoriju u četvrtfinalnom meču. Lobovao je čuvenog golmana Vitora Baiu i postigao je jedan od najljepših pogodaka svih vremena.

"Baia je bio poprilično ispred gola. Pomislio sam da je najbolje rješenje da ga lobijem. Uspio sam to napraviti na poprilično lijep način", rekao je o ovom golu Karel Poborsky i sjeća se misli koje su mu prolazile kroz glavu kada je uputio šut.

Oglasi

"Lopta je otišla tako visoko da sam pomislio kako nema nikakve šanse da završi u golu. Ipak, ušla je. Bio je to čaroban gol, jako važan za našu selekciju".

"Mnogi mladi igrači me se ne sjećaju kao igrača, ali znaju za gol. Mnogi su ga vidjeli i drago mi je da me se sjećaju po nečemu takvom", rekao je Poborsky.

Legendarni Čeh u bogatoj karijeri je izveo još nekoliko ovakvih poteza. Baia mu je bio žrtva i dok je nosio dres Benfice, a u karijeri je pored portugalskog velikana igrao još za Lazio, Manchester United, Slaviju i Spartu iz Praga.

Duga čupava kosa Karela Poborskog daleka je prošlost. Odlučio se odreći svog prepoznatljivog žiga i sada izgleda mnogo drugačije u odnosu na igračke dane.

Ovaj 50-godišnjak pored mnogih može neprimjento proći. Samo rijetki bi shvatili o kome se radi i da je ispred njih nekada veliki fudbalski čarobnjak.

Poborsky još uvijek igra rekreativne utakmice. Uglavnom su tu utakmice legendi Manchester Uniteda i engleski klub ga poziva na sva druženja koja se organizuju.

Top Komentari

King_Kenny
...ova vijest je bila prije 20 dana,vidim obrisali ste je i opet ponovo napisali...
1 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi