Zlatna lopta u rukama Karima Benzeme!

Očekivano

Zlatna lopta u rukama Karima Benzeme!

Eldar Ganibegović

Večeras je u Parizu održana ceremonija dodjele Zlatne lopte.

Najprestižniju individualnu nagradu osvojio je napadač Real Madrida i reprezentacije Francuske, Karim Benzema. Nagradu mu je dodijelila još jedna francuska legenda i njegov bivši trener u Real Madridu, Zinedine Zidane.

Benzema je prošle sezone u dresu Real Madrida nastupio 46 puta, te postigao 44 gola uz 15 asistencija. Osvojio je špansko prvenstvo i superkup, te Ligu prvaka i prema mišljenju mnogih apsolutno zasluženo osvojio ovu nagradu. 

Inače, po prvi put od 2005. godine Lionel Messi nije ušao u uži izbor, dok je Cristiano Ronaldo bio 20., što mu je najlošiji plasman od 2005. godine. Izgleda da je došao kraj velike ere dominacije Argentinca i Portugalca koji zajedno imaju 12 Zlatnih lopti.

Trofej za najboljeg mladog fudbalera svijeta osvojio je 18-godišnji veznjak Barcelone, Gavi. Nagradu mu je uručio legendarni Ronaldo Nazario.

Oglasi

Po prvi put je dodijeljenja i nagrada "Socrates", a dobio ju je Bayernov Sadio Mane.

"Željeli smo stvoriti nagradu koja pozdravlja često nevidljivi rad fudbalera, koji se sastoji od podržavanja inicijativa u korist društvene integracije, razvoja okoliša ili pomoći populaciji u velikoj nesigurnosti ili žrtvama sukoba", rekao je Jerome Cazadieu, direktor uredništva L' Equipe i France Football. 

Zatim je uslijedila dodjela nagrade Zlatne lopte u ženskoj konkurenciji, a osvojila ju je Barcelonina Alexia Putellas.

Oglasi

Trofej Gerd Muller koji se dodjeljuje najboljem strijelcu sezone (klub i reprezentacija) osvojio je Robert Lewandowski drugi put u nizu. 

Nagrada za najboljeg golmana, Lav Yashin, otišla je u ruke još jednog od ključnih igrača Real Madrida, Thibauta Courtoisa.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Nagradu klub godine osvojio je Manchester City. Osvojili su Premier ligu, ženski tim je bio treći u Premier ligi, pet igrača su imali u nominaciji za Zlatnu loptu i jednu fudbalerku.

Top Komentari

Mostarac94
Za razliku od zadnje 2 godine ovaj put je potpuno zasluzeno! K9
14 3
axel42
Zasluženo, mada koga interesuje ova nagrada. Karim je bio najbolji, dovoljno je da mu to Fifa i Uefa potvrde, kakav tam nekakav France Football! Čuj Gavi najbolji mladi igrač!! Kakav je ovo cirkus od dodjele!!
13 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi