Karoglana nije teško taktički nadmudriti, trener Hajduka sanjat će Jakirovića
Photo: Sime Zelic/PIXSELL

Nova pobjeda Dinama u Splitu

Karoglana nije teško taktički nadmudriti, trener Hajduka sanjat će Jakirovića

Kenan Lizde

Novi okršaj Hajdula i Dinama na Poljudu i nova pobjeda ekipe iz Zagreba. Novi tremerski okršaj Mislava Karoglana i Sergeja Jakirovića i očekivana pobjeda nekadašnjeg stratega Zrinjskog. 

Nakon pobjede prije par dana u prvenstvu, Dinamo je usred Splita još jednom porazio Hajduk u kupu Hrvatske, te definitivno pokazao da je u finiš sezone ušao u puno boljoj formi.

I ovaj put je bilo 0:1, samo je danas strijelac Kulenović, nakon dobrog šuta Brune Petkovića.

Atmosfera na Poljudu je ponovo bila vrhunska, a i suđenje je izgledalo vrlo dobro, pa se ovaj eksperiment sa stranim sudijama može smatrati uspješnim.

Nekoliko puta smo u analizama Hajduka ove sezone spominjali kako su određeni treneri uspjeli iznenaditi Karoglana sa određenim taktičkim detaljima. Tako je i u ovoj utakmici Jakirović na teren izveo postavu kakvu ove sezone još nije probao.

U napadu je fenomenalnom Petkoviću pridodao mladog Kulenovića i time rasteretio trenutno najboljeg igrača Dinama.

Oglasi

Očito je Jakirović uvidio da mu je potreban kvalitetan presing na zadnju liniju Hajduka, a da Petković nije u stanju da to kvalitetno odradi.

Ispomoć u presingu mu ne može raditi niti Baturina, koji također nije takav tip igrača, pa je "Profa" bio prinuđen da nađe neko kvalitetno taktičko rješenje.

Pronašao ga je kroz drugu špicu Kulenovića, koji je odlično napadao zadnju liniju Hajduka, umarao njihove stopere konstantnim duelima i dobrim kretnjama, te tako stvarao prostor za kreaciju svog partnera Petkovića.

Iz jedne takve saradnje je postignut jedini gol na utakmici, Petković je lijepo prošao i šutirao, a Kulenović pokazao izraziti voljni momenat I pokupio jednu odbijenu loptu.

Kada je već Jakirović počeo sa dva napadača, morao je promijeniti raspored ostatka ekipe, jer bi sa dva krilna igrača i Baturinom kao polušpicom to izgledalo previše ofanzivno i otvarao bi se veliki prostor za igrače Hajduka.

Oglasi

Ispoštovao je Jakirović glavni taktički postulat, te ništa nije mijenjao u sredini ekipe. Srce svoje ekipe je zadržao identično kao i u prethodnim utakmicama, te samim tim dobio sigurnost u pasu i potrebnu kreaciju.

Ali zato je napravio veliki manevar na bočnim pozicijama i u samoj zadnjoj liniji. Iako je ova postava najavljena u startu kao 4-4-2, Dinamo ni u jednom trenutku nije participirao u toj postavci, već je to većinom izgledalo kao klasičnih 3-5-2.

Zadnja linija Ristovski-Catherine-Perković je djelovala odlično defanzivno, a ekipa je s njima dobila dodatnu sigurnost u pasu i kvalitetnu tranziciju.

Na desnom boku standardni Špikić, dok je na lijevom bio Pierre Gabriel. To je bilo sigurno najveće iznenađenje za cijelu javnost, a pogotovo Karoglana.

Francuz je djelovao odlično, zatvorio je stranu, a u prvom poluvremenu je bio konstantna opasnost i na protivničkoj polovici.

Oglasi

Što se tiče Karoglana, dojma smo da je na teren poslao najbolju postavu koju je mogao u ovom trenutku.

Muffi i Hrgović na bokovima, Kleinheisler na polušpici, su dobra taktička rješenja, ali sve je to nekako palo u vodu sa ranim golom i taktičkom kontrolom utakmice protivnika.

Pokušavao je Karoglan izmjenama promijeniti ritam, ali nekako je dojam da su izmjene bile šablonske, bez nekog posebnog trenerskog začina.

Nedostajalo je taktičko rješenje kroz postavku, nešto što će donijeti trenutke dominacije kroz posjed, pa tako stvoriti konstantan pritisak na zadnju liniju Dinama.

Oglasi

Inače, posjed je bio segment koji je najviše nedostajao Hajduku u ovoj utakmici, prelagano su se gubile teško osvojene lopte, što je dodatno fizički opteretilo ekipu koja je morala stalno ići iz defanzivne u ofanzivnu tranziciju I obrnuto.

Dojma smo da je ova utakmica dodatno iscrpila splitsku ekipu, kako fizički tako i psihički, pa se teško može očekivati neki kvalitativni iskorak u finišu prvenstva.

Igrači Hajduka bi se morali "skupiti" jedni uz druge, probati pronaći dodatni motiv u finišu prvenstva da izvuku maksimum iz preostalih utakmica.

Dinamo je u odličnoj situaciji, ove dvije pobjede su im sigurno dali krila za konačni obračun sa Rijekom na oba fronta. Formu su pronašli, dobro su vođeni, te im je I samopouzdanje na visokom nivou.

Zaprati GNK Dinamo Zagreb, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
GNK Dinamo Zagreb Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi