Katalonski nogometni savez otkazao sve utakmice jer su lideri separatista završili iza rešetaka

Pobuna u Kataloniji

Katalonski nogometni savez otkazao sve utakmice jer su lideri separatista završili iza rešetaka

E. Škorić

Katalonski nogometni savez suspendovao je u ponedjeljak sve utakmice u regiji nakon što je devet katalonskih lidera separatista osuđeno na zatvorsku kaznu.

Suspenzija se, naravno, ne odnosi na mečeve La Lige ili špansku reprezentaciju, već isključivo na utakmice u nižim rangovima i klubova iz katalonske oblasti.

Na ovaj način je Katalonski nogometni savez odlučio da se solidariše s čelnicima i njihovim porodicama nakon što je Vrhovni sud u Španiji osudio pojedine členike Katalonije zbog uloga u sprovođenju referenduma o katalonskoj neovisnosti 2017. godine.

Katalonija je poluautonomna regija na sjeveroistoku Španije, a na referendumu u 2017. godine, koji je Ustavni sud proglasio nezakonitim, oko 90 posto Katalonaca je podržalo otcjepljenje Katalonije od Španije, ali također treba napomenuti da je izlasnost bila ispod 50 posto, konkretno 43 posto.

Nakon četiri mjeseca saslušanja, danas je donešena odluka da se zatvorskom kaznom osude osobe koje su učestvovale u "razaranju Španije".

I sama Barcelona se oglasila nakon dešavanja.

Potražite više informacija na temu La Liga:

"FC Barcelona također izražava svu podršku i solidarnost s porodicama onih koji su lišeni slobode".

Podsjećamo da je u martu 2018. godine menadžer Manchester Citya Pep Guardiola novčano kažnjen od strane Nogometnog saveza Engleske zbog nošenja žute vrpce, simbola podrške neovisnosti u rodnoj Kataloniji.

Zaprati Barcelona, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Barcelona Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi