Katanec: Trener čvrste ruke

Bez pardona prema najboljima

Katanec: Trener čvrste ruke

M. Maksimović

Nakon Zdenka Verdenika i Matijaža Keka, Srećko Katanec je treći selektor koji će povesti selekciju Slovenije na megdan BiH. Srećku to neće biti prvi put da je kontra zmajeva jer je 2008.godine bio selektor Makedonije na Bilinom polju. Uspio je izbjeći poraz, završilo je 2:2, iako je selekcija koju je vodio Meho Kodro vodila 2:0.   

Kao igrač, Katanec je svoju karijeru gradio igrajući za Olimpiju, Dinamo, Partizan, Stuttgart, sampdoriju. Sa Partizanom je bio prvak, sa Stuttgartom je igrao finale Kupa UEFA, sa Sampdorijom je uzeo Kup Kupova i igrao veliko finale Lige prvaka na Wembleyu.

 

Kroz klubove i reprezentaciju, izrastao je u modernog odbrambenog igrača koji može uredno svoje zadatke ispunjavati i u fazi napada. Igrao je još davne 1984.godine na Evropskom prvenstvu, kasnije na Igrama u Los Angelesu, pa u Seulu, kruna je bila nastup na SP u Italiji.U ciklusu kvalifikacija, Katanec tada postiže super važan gol na gostovanju u Škotskoj za konačnih 1:1.U osmini finala SP, Katanec je dao veliki doprinos, bio je asistent kod prvog gola Stojkovića protiv Španije.

 

Već tada je Srećko bio član Sampdorije sa kojom uzima Kup Kupova, titulu prvaka u Italiji, zajedno sa Mancinijem, Viallijem, Cerezom i Boškovom. Igrao je i veliko finale na Wembleyu kada je Barcelona slavila 1:0.Nakon raspada Jugoslavije, Katanec je kratko igrao i za selekciju Slovenije, ali nakon isteka ugovora u Italiji zaključio svoju karijeru. 

 

Kao trener katanec je dva puta zaredom odveo Sloveniju prvo na Euro 2000.godine, pa dvije godine kasnije u Japan i Koreju.Već tada se počelo u novinarskim krugovima pričati kako je Katanec trener poprilično čvrste ruke.Tako je njegov sukob sa tada najvećom zvijezdom reprezentacije, Zlatkom Zahovićem eskalirao za vrijeme SP u Japanu i Koreji.

 

Sukob između njih dvojice dogodio se nakon utakmice sa Spanijom u kojoj je Zahović završio na klupi sredinom drugog dijela.To nije bio njihov prvi sukob, ali javni jeste. Bilo je svega na presici nakon toga, Katanec je tražio da se ostrani Zahović, stvari su tek prividno smirile. Katanec je napustio reprezentaciju, preuzeo je Olympiacos, a onda Makedoniju. ovu selekciju je vodio tri godine, otišao je nakon sukoba sa najvećom zvijezdom Pandevom.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

 

Nakon Makedonije preuzima UAE, ali se prošle godine vratio u Sloveniju, Reprezentaciju koja je poprilično daleko od one koju je on uspješno vodio. Danas Slovenci kažu da su početku, u selekciji nema velikih, skupih zvijezda, pa bi Katanec mogao potrajati...

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.