'Iz iksa u keca' - Pojavila se lažna vijest da je Katar potplatio Ekvadorce da izgube
Brojni skandali se povezuju s Katarom, ali priča o namještanju je stigla iz poznatog izvora dezinformacija (Foto: EPA)

Bit će zanimljivo vidjeti meč

'Iz iksa u keca' - Pojavila se lažna vijest da je Katar potplatio Ekvadorce da izgube

Midhat Šljivak

Svjetsko prvenstvo u fudbalu počinje 20. novembra, a pred početak se Katar suočava s brojnim skandalima jer je svima jasno da je ova zemlja domaćinstvo dobila zahvaljujući novcu.

Katar je domaćin Svjetskog prvenstva od 20. novembra do 18. decembra i po prvi put će jedan Mundijal biti odigran tokom jeseni.

Ova država je u centru pažnje svjetske javnosti zbog strogih pravila kojih se svi moraju pridržavati, a danas se pojavila i lažna vijest koju je objavio jedan portal, a prenio je i Amjad Taha.

Portal poznat po dezinformacijama donio je vijest da je Katar potplatio ekvadorske fudbalere da izgube meč na otvaranju prvenstva golom u drugom poluvremenu.

"Ekskluzivno. Katar je podmitio osmoricu ekvadorskih fudbalera sa 7.4 miliona eura da izgube meč na otvaranju Svjetskog prvenstva. Pet insajdera mi je potvrdilo ovu informaciju. Nadam se da ovo nije istina", napisao je Amjad Taha.

Brojni južnoamerički mediji su prenijeli ovu informaciju smatrajući da vijest ima kredibilan izvor, no novinar Marc Owen Jones je objasnio da se radi o poznatom Twitter računu koji je sklon dezinformacijama.

Oglasi

"Preskočite priču o podmićivanju ekvadorskih igrača za utakmicu otvaranja Svjetskog prvenstva. Sve je počelo od dobro poznatog računa koji donosi dezinformacije i koji je glavni izvor Amjada Tahe. Već ima na hiljade dijeljenja", napisao je Jones.

Katar je bez dileme organizaciju takmičenja dobio zbog novca. To je svima jasno, ali priče o namještanju utakmica zaista su previše.

FIFA je u prošlosti znala napraviti brojne gluposti, ali podrška namještanju utakmice na velikom takmičenju nešto je što niko ne bi podržao.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Pitanje je samo šta će se desiti ako se utakmica zaista završi iz 'iksa u keca'? Priča će sigurno biti jer jednostavno je stvorena atmosfera da Katar može sve kupiti novcem.

Katar i Ekvador se nalaze u grupi A. Njihov meč otvara Svjetsko prvenstvao, a u ovoj grupi su još Senegal i Nizozemska.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi