A šta to Egiptu sada vrijedi? Senegal dobio drakonsku kaznu zbog lasera prema Salahu

FIFA nije imala milosti

A šta to Egiptu sada vrijedi? Senegal dobio drakonsku kaznu zbog lasera prema Salahu

Eldar Ganibegović

Spektakularan baraž za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Katar pratili smo u Africi gdje su se susreli prvak i viceprvak tog kontinenta, a prvak Senegal na kraju se plasirao na Mundijal.

Gledali smo dramu izvođenjem penala gdje se bolje snašla domaća selekcija uz veliku pomoć svojih navijača koji su na sve načine pokušavali i uspjeli u tome da spriječe Egipćane da na nivou izvode penale.

Tako je Mohamed Salah bio zaslijepljen brojnim laserima i izveo jedan od najgorih penala u svojoj karijeri.

FIFA je sankcionisala Senegal sa 180.000 dolara nakon događaja tijekom utakmice s Egiptom. Istovremeno, svjetska kuća nogometa je odlučila da će Senegalci sljedeću domaću utakmicu igrati pred praznim tribinama.

Također, FIFA je uzela u obzir činjenicu da su navijači zaslijepili Mohameda Salaha laserima prilikom izvođenja jedanaesteraca, ulazak navijača na teren nakon završetka utakmice, uvredljiv transparent koji su isticali Senegalci, ali i činjenicu da je Nacionalni savez Senegala nije osigurao red i sigurnost onih na stadionu.

Egipatski nogometni savez poslao je dopis FIFA-i u kojem se navodi da su Salah i njegovi kolege bili žrtve rasnog vrijeđanja od strane Senegalaca:

"Egipatska reprezentacija bila je izložena rasizmu. Navijači su poduzeli napadačke akcije protiv egipatskih igrača općenito, a posebno protiv Mohameda Salaha. Publika je zastrašivala igrače gađajući ih bocama i kamenjem od zagrijavanja".

Kaznu će Senegalci svakako platiti, jedna utakmice bez publike će se odigrati, ali šta to vrijedi sada Egipćanima kada svejedno neće na Svjetsko prvenstvo? 

Top Komentari

denimen9
Ionako bi svako poredao Egipat na SP. Senegal je ipak repka sa renomeom.
0 7
muha
Na prvoj utakmici navijaci Egipta su isto koristili lasere. Sta je sa kaznom za njih?
0 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi