Kim Jong-un je prvi put dozvolio da u Sjevernoj Koreji gledaju utakmicu Južne Koreje i nije slučajno
Sjevernokorejski diktator tražio je da se utakmice Mundijala emituju sa danom zakašnjenja, a naravno želio je da se isprati i težak poraz komšija

Voli kada komšijama ne ide

Kim Jong-un je prvi put dozvolio da u Sjevernoj Koreji gledaju utakmicu Južne Koreje i nije slučajno

Edmir Škorić

U Sjevernoj Koreji u odnosu na ostatak svijeta ljudi ne mogu baš da gledaju sve utakmice Svjetskog prvenstva u Kataru.

Ne zato što to ne žele ili ih ne zanima nogomet, nego jednostavno veliki vođa Kim Jong-un odlučuje tako.

U Sjevernoj Koreji je gotovo svih 56 utakmica gledano do četvrtfinala, ali s odgodom dan-dva, po nalogu Kim Jong-una. Ipak, utakmice između Japana i Južne Koreje nisu se mogle gledati u Pjongčangu.

Štaviše, niti jedna utakmica južnokorejske nogometne reprezentacije nikad nije bila prenošena na sjevernokorejskoj državnoj televiziji. Do osmine finala na SP-u u Kataru.

Tako je Kim Jong-un odlučio da utakmicu Brazil - Južna Koreja, nakon koje su ispali susjedi Sjeverne Koreje, vide svi građani zemlje koju vodi. Utakmica je održana u ponedjeljak, a Sjevernokorejci su ga gledali u srijedu.

Naravno, gledali su je isključivo jer je Brazil slavio sa 4:1. Da je bilo drugačije, teško bi veliki vođa donio odluku da se meč Južne Koreje prenosi na državnoj televiziji u Sjevernoj Koreji.

Oglasi

Osim toga, ako su na svim ostalim utakmicama Svjetskog prvenstva bile cenzurirane reklame zapadnih brendova, kojima stanovnici Sjeverne Koreje nemaju pristup, tokom dvoboja Brazil - Južna Koreja to se više nije dogodilo. No, razlozi zbog kojih je čelnik Sjeverne Koreje donio ovakvu odluku okarakterizirani su kao "sitnički".

"Nije bila slučajnost da je jedina utakmica Južne Koreje u eteru bila ona u kojoj su eliminirani sa Svjetskog prvenstva. To je nešto sitno, ali nažalost nije neuobičajeno ", rekao je novinar Martyn Williams za DailyMail .

Sjeverna Koreja je dva puta u povijesti sudjelovala na Svjetskom prvenstvu

Čak je i ceremonija otvaranja emitirana u Sjevernu Koreju s danom zakašnjenja. S te ceremonije izrezan je koncert Južnokorejca Jung Kooka. Reklama Hyundaija, brenda iz Južne Koreje, bila je 'zamagljena'.

Međutim, zanimljivo je da niti jedan sjevernokorejski emiter nije na popisu nositelja prava, navode britanski mediji.

Sjeverne Koreje nema na Svjetskom prvenstvu jer je odustala od kvalifikacija zbog pandemije COVID-a.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Ta je komunistička zemlja dva puta u povijesti sudjelovala na Svjetskom prvenstvu, 1966. i 2010. U posljednjoj utakmici Sjeverna Koreja izgubila je od Portugala rezultatom 0:7.

Nismo baš sigurni da su stanovnici te zemlje imali priliku da je gledaju ili su sa zakašnjenjem gledali utakmicu, ali sa drugačijim konačnim rezultatom. Onako kako to odgovara diktatoru Kim Jong-unu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi