Kiprani završili prvenstvo bez proglašenja prvaka, poslali listu učesnika UEFA-inih takmičenja

Sezona otkazana

Kiprani završili prvenstvo bez proglašenja prvaka, poslali listu učesnika UEFA-inih takmičenja

A. Čaušević
Teme:

Dok je u većini evropskih zemalja dogovoren nastavak fudbalske sezone, neke su odlučile da sve završe za zelenim stolom. 

Francuska, Belgija i Škotska su nakon otkazivanja sezone proglasile šampione. Sezonu je otkazala i Nizozemska, međutim bez prvaka. Prije nekoliko dana identičan potez kao Nizozemci su napravili i Kiprani.

Tokom sastanak FS Kipra (CFA) i klubova izglasano je da se sezona završi i to bez proglašenja prvaka. Ukupno 18 glasova je bilo za prekid, dok su protiv ovog prijedloga glasali Anorthosis i AEK Larnaca.

Tako je odlučeno da će sljedeće sezone Prva divizija umjesto dosadašnjih 12 imati 14 timova. Doći će i do promjene formata takmičenja. Više neće biti play offa već će se igrati 28 kola u klasičnom ligaškom sistemu.

Odlučeno je i da se niti jedan tim ne proglasi šampionom, ali je UEFA-i dostavljena lista predstavnika za evropska klupska takmičenja jer neće biti ni pobjednika Kupa.

Poslije 22 odigrana kola Omonija i Anorthosis su dijelili prvo mjesto sa po 43 boda, a u kvalifikacije za Ligu prvaka će igrati Omonija i to zbog boljeg međusobnog duela.

Osim Anorthosisa u kvalifikacije za Europa ligu još su se plasirali APOEL i Apollon.

Direktor Unije fudbalera na Kipru Spyros Neophytides ogorčen je zbog ove odluke uz poruku da se fudbal na tom ostrvu vraća 30 godina nazad.

"Ovo je crni dan za fudbal na Kipru. Šteta zbog ljudi i fudbala. Utjecaj koronavirusa nije opravdanje. Požurili su s odlukom. Ovo nas vraća 30 godina unazad. Kipar je prva zemlja sa smanjenjem zaraženih. Zanima me šta će Aleksandar Čeferin reći na ovo", poručio je Neophytides.

Top Komentari

Samoiskreno
Ovo prepisati u BiH, jedino posteno.
2 8
EdwinPol
Hahahah sportsport se ofirno nada da ce se to desiti i u BIH... Sportski portal u sluzbi jednog kluba... medjutim, zaboravljaju vazbu stvar - na Kipru su dva kluba bila izjednacena
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi