Klafurić: Moji najbolji savjetnici su obitelj i prijatelji
Klafurić na Koševu uz aut liniju

Trener Veleža o svemu pomalo

Klafurić: Moji najbolji savjetnici su obitelj i prijatelji · Intervju

Kenan Lizde

Kada je prošle godine Dean Klafurić imenovan za šefa stručnog štaba FK Velež, samo dobri poznavatelji fudbalskih prilika su znali kakvo trenersko ime i sa kakvom biografijom dolazi u mostarski klub.

Dovoljno je samo, između ostalog, nabrojati klubove gdje je "Klaf" radio, pa da postanemo svjesni da je riječ o eminentnom stručnjaku koji svojim dolaskom u našu ligu podiže kvalitetu i rejting iste.

Potrebno je pogledati tablicu Wwin lige prethodne sezone, te kvalitetu igre koje je ekipa pod njegovim vodstvom prikazivala, pa da sa punim pravom možemo reći da je apsolutno opravdao svoj trenerski renome.

A ako "zagrebemo" malo ispod površine, ekipa Veleža je u sezoni iza nas u većini statističkih parametara vodeća, a u ostalim korisnim parametrima među vodećim ekipama lige. Dovoljno je spomenuti samo neke bitnije od ostalih: posjed lopte, centaršuti, okomita dodavanja u zadnju trećinu, sve su to kriteriji gdje su "Rođeni" vodeća ekipa lige, te dovoljno govore o ofanzivnom pristupu i stilu igre koji preferira Klafurić.

Gospodine Klafuriću, pitanje koje sigurno jako zanima naše čitatelje, kako se "odigralo" da dođete baš u Velež, te da li ste se prilikom razmišljanja o preuzimanju savjetovali sa nekim kolegama i tražili njihovo mišljenje?

"U tom periodu sam imao više nekakvih otvorenih opcija i probao izabrati najbolju, da bi mi se javio agent Neven Majić i pitao jesam li voljan razgovarati sa čelnicima Veleža. Zainteresiralo me to što je Velež u bivšoj državi bio sinonim za ofenzivan i atraktivan nogomet, te samim tim vrlo bliske filozofije mojoj. Dosta me privukao nastup predsjednika Senada Kevelja i potpredsjednika Admira Rahimića, koji su uz predočavanje vizije i strasti prema klubu, pokazali kako me istinski žele u Veležu. Moji najbolji savjetnici su moja obitelj i prijatelji. Svaki od moja tri sina su aktivno u nogometu, tako da su vrlo involvirani u sva dešavanja, te često pripomognu pravom informacijom ili savjetom."

Oglasi

Kakva je vaša predodžba o bh. fudbalu bila prije dolaska u Velež, a kakva je danas nakon nepune godine provedene unutar Wwin lige, te da li ste uočili neke specifičnosti naše lige, bilo pozitivne ili negativne?

"Moja predodžba o bh. nogometu je bila na nivou od prije tri godine kada sam zadnji puta opservirao klub sa kojim sam pregovarao. To je što se tiče pogleda izvana, ali također nisam bio dovoljno informiran i nisam pratio ligu ozbiljnije pa sam imao i predrasude koje su bile na osnovu informacija koje čujete od ljudi iz nogometnog svijeta i javnog mijenja. Danas nakon provedenih osam mjeseci u Veležu moje mišljenje je drugačije ponajprije na osnovu osobnih impresija, ali i činjenici da se promjenilo nekoliko bitnih stvari koje su utjecale na kvalitetu lige.

Ponajprije tu mislim na puno bolje terene, dakle uvjete za igru što je u biti i najvažnije za kvalitetu nogometa i na odluku da se igrači iz prostora ex Jugoslavije ne smatraju strancima. Dakle, liga je u ekspanziji. Stekao sam dojam da je HNL uzor model koji se prati. Liga ide po meni već uz bok sa Slovenijom, a puno je značilo i prvi puta sudjelovanje Zrinjskog kao bh. predstavnika u grupnoj fazi Konferencijske lige uz ovo što sam već naveo.

Nisam nikada javno komentirao pravilo U21 igrača u ligi. Ne bih želio da se ovo shvati kao kritika nego čisto kao moje mišljenje obzirom da imam puno iskustva u radu sa mladim igračima kako u akademijama, mladim reprezentacijama, tako i u njihovim adaptacijama i ulasku u seniorske momčadi. Apsolutno sam siguran da je to pravilo donijeto u najboljoj namjeri, ali kao trener iz prakse smatram da je to umjetan način stvaranja mladog igrača jer ta podrška daje igraču, ali i svima ostalima, lažnu sliku o njegovoj kvaliteti i ustvari umjesto podizanja samopouzdanja dobiva se suprotni efekt. Ukoliko je igrač dobar on će igrati sa 16 ili 17 godina, a ukoliko nije on neće igrati niti sa 28, 30."

Klafurić "učestvuje" u igri tokom svih 90 minuta

Imate veliko iskustvo rada u jačim klubovima i ligama od naše, pa ste sigurno adekvatna osoba da možete ocijeniti šta je po vama potrebno dodatno napraviti da bh klupski nogomet napravi iskorak i počne se rezultatski približavati, primjerice, HNL-u?

Oglasi

"To je ovaj put kojim se ide, ali on mora biti konstantan i tu nema nikakvih pametovanja. Stvari su jasne i već odavno viđene samo ih treba primjenjivati. Uz razmjenu iskustava iz drugih evropskih liga uzimati i implementirati stvari koje odgovaraju mentalitetu i mogućnostima. Činiti maksimalne napore u poboljšanju uvjeta, ulaganju u terene, što zahtjeva financijsku podršku i sponzorstva, dakle marketing i diplomacija, edukacija trenera, sportskih direktora, upravljačkih struktura klubova. Zatim, ulaganje i razvoj omladinskih škola i edukacija trenera u istima, razvoj, podrška i kontrola sudačke organizacije."

Jeste li možda pozitivno iznenađeni poprilično dobrom posjetom nekih klubova u BiH?

"Jesam i nadam se da će biti još bolja. Tu imamo podijeljenu situaciju od jako pozitivnih primjera, preko klubova koji igraju na zamjenskim terenima pa do nekoliko klubova koji imaju veliki prostor za napredak."

Kakvo je vaše mišljenje o bh. reprezentaciji, koji su ključni razlozi loših rezultata I gdje bismo trebali tražiti njihove uzroke?

"Moje mišljenje o vašoj reprezentciji je da je ona gotovo uvijek imala bolju kvalitetu od rezultata. Mislim da su glavni uzroci u izostanku kontinuiteta. Prečeste promjene dovode do niza loših okolnosti koje proizlaze iz toga i lijepe se jedna na drugu, a onda je to teško izlječiti i odstraniti jer on hvataju sve dublje i dublje korijene, a svaki novi selektor ima sve manje vremena za to jer promjene su sve češće i češće umjesto da bude obrnuto. Nadam se da će posljednje promjene u rukovodstvu donijeti konstantu u radu i vrijeme da se stvori kult reprezentacije."

Vratimo se malo Veležu, od vašeg dolaska u klub i primjetnog rezultatskog napretka, šta biste sa stručnog gledišta naznačili kao progres? Javnosti je također vrlo zanimljivo na kojim se pozicijama namjeravate pojačati za narednu sezonu i nastupe u Konferencijskoj Ligi?

Oglasi

"Spremnost na rad. U nogometu je svaki novi dan novo dokazivanje i ukoiko ne težiš biti bolji postaješ lošiji. Klub čini maksimalne napore da se pojačamo i izbalansiramo igrački kadar za iduću sezonu. U smislu balansa mislim na činjenicu da na svakoj poziciji imamo dvije opcije kako bismo imali zdravu konkurenciju i kvalitetu, Ne može svaki novopridošli igrač biti pojačanje, nogomet je timska igra i tako treba pristupati tome. Želimo se pojačati na onim pozicijama gdje smo bili deficitarni prošle sezone i pojačati konkurenciju na pozicijama gdje je nismo imali."

Već za nekoliko dana predstoji okupljanje igračkog kadra i pripreme za novu sezonu koja za Velež kreće polovicom sedmog mjeseca. Šta možemo očekivati od Veleža?

"Nadam se da ćemo nastaviti tamo gdje smo stali. Na motu ovoga što sam rekao u zadnjem odgovoru, vjerujem da će naši igrači biti još bolji u izvedbi i uz novopridošle igrače dobiti novu snagu i energiju za napredak u igri. Najvažnije je da navijači budu zadovoljni nakon naših utakmica, pobjediti želimo uvijek i svakoga, znamo da to nije uvijek moguće, ali pristuop i odnos prema našem poslu mora biti uvijek maksimalan i prepoznat od strane navijača."

Na Grbavici je Klafurić ekipu vodio sa posebnim emocijama

Kako ste zadovoljni sa adaptacijom terena u Blagaju, na kojem ćete obavljati treninge?

"Uprava je uložila velike napore i angažman da se taj teren adaptira. Počet ćemo ga koristiti u predstojećim pripremama i svakako se veselimo tome."

Oglasi

Od vašeg dolaska na klupu Veleža, primjetna je jedna vrlo bitna stvar za rezultatski uspon, a to je dobra atmosfera među igračima. Kako to uspijevate?

"Klub je dobro uređen za bh. uslove, samim tim nama trenerima je olakšan posao po pitanju motivacije i discipline. Najbitnije je da igrači imaju povjerenje u svoje trenere, a to se postiže samo uz predan i stručan rad. Tu bih posebno izdvojio svoj stručni stožer, ljude koji predano i kvalitetno rade svoj posao, te na taj način znatno utiču na sve gore spomenute stvari. Sa velikim zadovoljstvom moram spomenuti sve njih: Damira Milanovića, Marka Đorđevića, Samira Merzića, Adnana Dizdarevića, Avdu Kalajdžića, Amela Jazvina i Eneja Brucka."

Mnogi su nakon nedavno završene sezone Velež svrstali u uži krug kandidata za najviši plasman u narednom prvenstvu. Jesu li to i ambicije za sezonu koja dolazi?

"Mi želimo biti što bolji, to je ono što vidim u Veležu kod svih, od tete spremačice do predsjednika i što osjećam kod navijača. Ovosezonski rezultat je bio iznad očekivanja. Rezultat često zavara u nogometu. Potrebno je biti stabilan i čvrst, a posebice strpljiv kad ne ide. U situacijama kada ide jako dobro treba izbjeći zamku moći i uzdizanja te ostati skroman i ponizan i realno sagledavati situaciju. Nadamo se i vjerujemo da možemo bolje, a to ćemo morati potvrditi na terenu."

Neskriveno ste u više navrata komplimentirali navijačima Veleža. Koliko ta energija s tribina pomaže, te da li nekada možda i "potkreše krila"?

Oglasi

"Nogomet se igra za navijače! Oni su neizostavni dio svakog kluba i po njima se očitava snaga, tradicija i veličina svakog kluba. Sretan sam da imamo navijače koji nam daju podršku i prate nas na svim utakmicama. Već sam nekoliko puta spomenuo da me jako veseli što mostarska publika osjeća igru i preopoznaje taktičke elemente nogometne igre što je popraćeno uzdasima i aplauzom. Ta sinergija između igrača i navijača je jako bitna i Bogu hvala da je imamo. Pritisak također može proizaći iz toga, ali tu je potrebno ono, što sam već ranije spomenuo, da navijači osjete zalaganje igrača i tako se postiže dodatna snaga pobjednički duh."

Šta očekujete od prvenstva BiH u sezoni 2024/25 budući da će to prvenstvo imati drugačiji motiv jer ispadaju četiri kluba? Da li mislite da će skraćenje lige donijeti i kvalitetne promjene?

"Prvenstvo će biti teško i jako stresno jer će se dogoditi da se pola lige bori za opstanak. Što se tiče formata lige imam svoje mišljenje proizašlo iz mog iskustva s obzirom da sam radio i ligama s 10 klubova (HNL) i u ligama sa 12 klubova (Cipar, Mađarska, BiH). Dugo sam mislio, zapravo bio uvjeren da je liga 10 najbolja opcija zbog kvalitete, osobito za Hrvatsku BIH, Sloveniju… Ako govorimo o koncentraciji kvalietete definitivno veliko "da". Međutim, u praksi sam uočio neke druge činjenice i mislim da je liga od 12 klubova bolja u smislu kvalitete natjecanja.

U ligi 10 igrate četiri puta sa svakim klubom i utakmice dolaze jako učestalo i dovodi čak i do monotonije kod učesnika, pogotovo slabijih klubova u smislu stvaranja kompleksa i gubitka samopouzdanja, a sigurno i u jednom dijelu navijača. Također ako vam se u rasporedu zareda, a dogodi se vrlo često, da igrate protiv tri-četiri jača kluba gdje ste totalni autsajder, a znamo što se događa u klubovima i oko njih nakon tri-četiri poraza zaredom i onda slijedeću utakmicu igrate pod “moram” pobjediti. Ovako u ligi 12 imate komotniju sitaciju, nema monotonije utakmica istih protivnika, a opet imate tri derbija, a dva kluba više ipak ne razvodnjuju kvalitetu previše. Gdje ima mjesta za 10 ima i za 12. Međutim, to je samo moje mišljenje na osnovu mog iskustva."

Klafurić tokom susreta Sarajevo - Velež

Osman Hadžikić je u reprezentaciji BiH. Hoće li i može li Velež dati još potencijalnih reprezentativaca?

Sretni smo zbog Osmana, ali također i Šikala koji je pozvan u U21 reprezentaciju. Željeli bismo dati još reprezentativaca. Nogomet je timska igra i momčad izbacuje pojedinca/e. Često igračima citiram Ivana Đalmu Markovića, velikog trenera koji je bio ispred svog vremena, a imao sam sreću da mi je bio trener. Govori bi: “Igrajući za sebe igraš protiv momčadi, a igrajući za momčad igraš za sebe!” To je jedini način da damo još igrača za nacionalnu vrstu."

Hoće li VAR unaprijediti bh.nogomet i regularnost podići na višu razinu?

"Odgovor na pitanje hoće li VAR unaprijediti bh. nogomet možemo naći u drugim natjecanjima gdje već egzistira više godina. Mislim da VAR neće značajnije podići regularnost, za to je potrebno puno više detalja. VAR će samo malo pomoći u regularnosti i to najviše u dijelu kao što je offside situacija i manje eventualni jedanaesterac."

Za par dana počinje Euro 2024 u Njemačkoj, gdje je jedan od učesnika i reprezentacija Hrvatske, zemlje iz koje vi dolazite. Po vama, kakvu Hrvatsku možemo očekivati na ovom prvenstvu i kakvi su krajnji dometi "Vatrenih"?

Vjerujem da Hrvatska i na ovom prvenstvu može napraviti puno, te tako potvrditi niz odličnih rezultata iz prethodnih godina. Ova generacija je na vrhuncu, energetski i sada na visokom nivou, a uz to posjeduje i iskustvo odličnih rezultata na velikim takmičenjima. Istina, u odnosu na Katar neki igrači više nisu u kadru, ali to se odlično nadomjestilo sa novim kvalitetnim imenima. Nakon srebra i bronze sa Svjetskih prvenstava, te srebra iz Lige Nacija, vjerujem da ova generacija može obradovati i medaljom sa Eura 2024."

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Za sami kraj, ko je po vama bio najbolji igrač Wwin lige prošle sezone, te da li možda trenutno u BiH vidite neke mlade igrače koji bi mogli napraviti značajnije europske karijere?

"Za mene su uvijek najbolji moji igrači, oni koje ja treniram i vodim. Sigurno sam primijetio dosta njih koji se ističu u svojim klubovima, ali ne bi bilo korektno ih sada spominjati. Što se tiče mladih igrača, potencijal za napraviti velike stvari imaju Vuković iz Borca I Buljubašić iz Sarajeva. U red mladih igrača koji se ističu, mogu svrstati i Tarika Šikala, koji ako nastavi kvalitetno raditi sigurno može napraviti lijepu karijeru."

Zaprati FK Velež, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Velež Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

pjanke.sa
Dugo ova liga nije imala pismenijeg trenera. Svaka cast za Upravu Veleza!
6 1
velez mo
Siguran sam da Klaf i nasa Uprava imaju sposobnost da nam ispune stogodišnju Želju,a to je Titula Šampiona drzave.E onda,ima da u istom trenutku zapalimo 20000 baklji od Stoca do Bradine i da imamo proslavu koju ce citav Svijet dugo prepricavati.Šefe vrijeme je hocemo tu Titulu!
4 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti