Šta očekuje bh. klubove u Konferencijskoj ligi? Tri staze, dug put i dosta jakih rivala

Krećemo od prvog pretkola

Šta očekuje bh. klubove u Konferencijskoj ligi? Tri staze, dug put i dosta jakih rivala

Haris Zilić

Početak mjeseca juna donosi i odbrojavanje do žrijeba za novu sezonu u evropskim takmičenjima, a žrijeb je na rasporedu 18. i 19 juna za prva, odnosno druga pretkola.

Poznati su svi učesnici evropskih takmičenja iz svake države, ranije je poznato da boje Bosne i Hercegovine u Evropi naredne sezone brane prvak Borac, te ekipe Zrinjskog aktuelnog osvajača Kupa BiH, kao i ekipa Veleža i Sarajeva.

U ovom tekstu bazirat ćemo se na kvalifikacije za Konferencijsku ligu gdje će boje naše zemlje braniti Zrinjski, Velež i Sarajevo.

Sarajevo i Velež kreću od prvog pretkola, Sarajevo će bit nositelj sa koeficijentom 6.500, Velež neće sa koeficijentom 3.500, prvi su ispod crte, dok će Zrinjski sa koeficijentom 9.500 biti nositelj u drugom pretkolu, vjerovatno i u trećem pretkolu.

Konferencijska liga, tačnije pretkolo se sastoji od tri staze, a naša tri kluba su u ligaškoj stazi i prate samo tu dešavanja, dakle ne zanima ih staza prvaka gdje će doći klubovi koji budu eliminisani u prvom pretkolu Lige prvaka, kao ni staza Evropa lige gdje će biti klubovi eliminisani u pretkolima Evropa liga.

Od drugog pretkola kreće staza šampiona, ali i staza Evropa lige jer i Evropa liga od naredne sezone kreće od prvog pretkola, tako ekipe koje budu zaustavljene u prvom pretkolu Evropa lige sele u drugo pretkolo Konferencijske lige i sve tako do play-offa i ligaške faze.

Oglasi

Dakle, bh. klubovi se drže ligaške staze i za protivnike mogu imati samo ekipe koje su kroz prvenstva izborili nastup u pretkolima Konferencijske lige.

Poznati protivnici bh. klubova

Sarajevo i Velež su saznali moguće protivnike u prvom pretkolu Konferencijske lige i ima veoma nezgodnih ekipa u oba šešira.

FK Sarajevo kao nositelj imat će lakši zadatak, a mogući rivali Bordo tima su: Bala Town (Vels), Torpedo Zhodino (Bjelorusija), Floriana (Malta), Valur (Island), Bravo (Slovenija), Atletic Escaldes (Andora), Torpedo Kutaisi (Gruzija), Stjarnan (Island), Vikingur (Farska Ostrva), Aktobe (Kazahstan), VPS Vaasa (Finska), Shelbourne (Irska), Auda (Latvija), Noah (Armenija), Magpies (Gibraltar), UNA Strassen (Luskemburg), Siauliai (Litvanija), Sliema Wanderers (Malta), Marsaxklokk (Malta), Kalev Tallin (Estonija), Isloch (Bjelrousija), Tikveš (Sjeverna Makedonija), Caernarforn Town (Vels), Mornar Bar (Crna Gora).

Što se tiče Veleža, oni za protivnike mogu dobiti jednu od ovih ekipa: Žalgiris Vilnius (Litvanija), Linfield Belfast (Sjeverna Irska), KuPS Kuopio (Finska), Breidablik (Island), F91 Dudelange (Luksemburg), Budućnost Podgorica (Crna Gora), Dinamo Tbilisi (Gruzija), Shkendija Tetovi (Sjeverna Makedonija), B36 Torshavn (Farska Ostrva), Partizani Tirana (Albanija), Inter Club d'Escaldes (Andora), Levadia Tallin (Estonija), KF Tirana (Albanija), Tre Penne (San Marino), Connah's Quay (Vels), Paide Linnameeskond (Estonija), Milsami Orhei (Moldavija), Crusaders Belfast (Sjeverna Irska), La Fiorita (San Marino), FK Liepaja (Latvija), Derry City (Republika Irska), Vllanzia Shkoder (Albanija), St. Joseph's FC (Gibraltar) i Urartu FC (Armenija).

Oglasi

Zrinjski je nositelj u drugom prektolu Konferencijske lige odakle počinje svoj evropski put, a neki od potencijalnih rivala Zirnjskog su: Hacken (Švedska), Brann (Norveška), Trosmo (Norveška), HB Torshvan (Farska Ostrva), Polissya (Ukrajina), Radnički (Srbija), Slask (Poljska), Progres Niderkorn (Luskemburg), Iberia 1999 (Gruzija), Puskas Academica (Mađarska), Cska 1948 (Bugarska), Chreno More (Bugarska), Sabah (Azerbejdžan), Sumgayit (Azerbejdžan), St. Patrick's (Republika Irska), Zimbru Moldavija), Ilves (Finska), Neman (Bjelorusija), Cliftonville (Sjeverna Irska), Transiinvest (Litvanija), Sliema ( Malta)…

Borac u stazi šampiona

U pretkolo Konferencijske lige može i bh. prvak ekipa Borca, ako budu eliminisani u prvom pretkolu Lige prvaka. U tom slučaju bi prešli u drugom pretkolo Konfeerencijske lige u stazu šampiona.

Ako Borac preskoči prvo pretkolo Lige prvaka u kojem ima status nositelja, onda bi Banjalučani u slučaju poraza u drugom pretkolu Lige prvaka išli u treće pretkolo Evropa lige, a u slučaju poraza u trećem pretkolu Evropa lige, završili bi u play-offu Konferencijske lige u stazi šampiona.

U ligaški dio ili bivšu grupnu fazu Konferencijske lige plasirat će se 19 ekipa i ligaške staze, pet ekipa iz staze šampiona i 12 ekipa iz staze Evropa lige.

Potražite više informacija na temu UEFA Konferencijska liga:

Klubovi iz pet najjačih liga počinju od play-offa Konferencijske lige, a od naredne sezone to su: Heidenheim (Njemačka), Lens (Francuska), Chelsea (Engleska), Betis (Španija) i Fiorentinja (Italija).

Ligaški dio Konferencijske lige počinje 3. oktobra i igrat će se do 19. decembra, a parovi će biti određeni žrijebom koji je na rasporedu 30. augusta 2024. godine.

Zaprati HŠK Zrinjski, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HŠK Zrinjski Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

user1692455176
Evo glave da Sarajevo ide na Aktobe. Nemamo mi srece
0 1
plemic
u ovoj konferencijskoj najviše torpeda.
0 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi