Klarić: Zanemarite igrice, mobitele i "sjedeći" način života

Znanje o sportu nesebično prenosi na mališane

Klarić: Zanemarite igrice, mobitele i "sjedeći" način života · Intervju

Feđa Klarić je rođeni Mostarac. Veliki zaljubljenik u sport, posebno nogomet, godinama svoju ljubav prema ovom sportu, ali i svo svoje znanje, nesebično prenosi na mališane. Radu s njima posvetio je svoj život i kako kaže, ništa ga više od toga ne ispunjava.

Feđa Klarić je također i profesor sporta i tjelesnog i zdravstvenog odgoja, osnivač i trener Škole fudbala “Donja Mahala” Mostar i predsjednik Udruženja koje organizuje takmičenja BH Telecom ligu.

Feđa, nogomet je sve popularniji sport u BiH. Zašto?

Nogomet je najpopularniji sport u svijetu, pa tako i kod nas. Mi smo iznad svega nogometna nacija. Smatram da je najveći razlog taj što je nogomet najeksponiraniji sport, u njega se ulažu najveća sredstva, privlači najviše sponzora, prati ga najveći broj gledalaca. Što se tiče djece dostupan je svima. Dovoljna im je lopta, četiri ”kamena” kao golovi i želja za igrom.

Nogomet nije samo razonoda, bavljenje ovim sportom ima niz prednosti. Nije li tako?

Prednosti je mnogo. Neke od njih su: učenje i sticanje novih vještina i sposobnosti, druženje, kolegijalnost, osjećaj pripadnosti, igra, takmičenje, razvoj psihofizičkih sposobnosti, odgojno-obrazovni aspekti, sticanje radnih navika, učenje zdravom-sportskom načinu života, izgradnja sportiste kao kompletne ličnosti.

Koja je to najpogodnija dob za bavljenje nogometom?

Djeca bi se trebala baviti sportom uopćeno što je ranije moguće. Roditelji trebaju provoditi više vremena sa svojom djecom u igri i izvoditi ih iz kuće u najranijoj dobi, a ne ih prepustiti televiziji, kompjuterima i “sjedilačkom” načinu života. Što se tiče treniranja nogometa, smatram da se može početi već u predškolskoj dobi sa 4-5 godina, odnosno sa polaskom u školu. Zavisno od psihomotoričkih sposobnosti djeteta.

Recite nam nešto o Vašoj školi fudbala?

U tijeku je sedma sezona našeg rada. Broj dječaka uzrasta od 4 do 14 godina koji aktivno treniraju i takmiče se u pet grupa je blizu 80. U radu mi asistiraju dva mlada trenera Aid Kahrimanović i Ejman Ramani koji su članovi naše škole od samih početaka. Vrijedni momci željni rada, učenja i napretka. Zadovoljstvo mi je istaći da u našoj školi zajedno i ravnopravno treniraju dječaci različitih nacionalnosti, različitog socijalnog statusa, dječaci bez roditeljskog staranja itd. Aktivno surađujemo sa Dječijim domom za djecu bez roditeljskog staranja i Centrom za djecu i omladinu sa posebim potrebama ”Los Rosales” da bi nogomet približili i omogućili svima. U toku kalendarske godine organiziramo 10-tak turnira na koje pozivamo ekipe sa kojima imamo kontinuiranu i uspješnu saradnju. Brinemo i o uređenju, čišćenju i održavanju igrališta SC ”Harem” u Donjoj Mahali kojem smo u protekle dvije godine dali jedan novi, ljepši i sigurniji izgled. Misija od prvog dana je skloniti djecu sa ulice i ponuditi im zabavan, kvalitetan i stručno osmišljen program rada. Škola fudbala ”Donja Mahala”, neka i vaše dijete odraste u pravoj sportskoj porodici.

Kako ste zadovoljni ligom?

Također veoma zadovoljan. Završena je šesta ligaška sezona u kojoj je učestvovalo 12 škola nogometa i futsala sa ukupno 52 ekipe u 5 uzrasnih kategorija što predstavlja brojku od preko 500 takmičara. Drugu sezonu zaredom liga nosi naziv BH Telecom liga. U pauzi između jesenje i proljetne polusezone organizujemo Kup u saradnji sa prijateljima udruženja Sportskim savezom Grada Mostara. Istakao bih i saradnju sa našim prijateljima iz Srednjobosanskog kantona sa kojima igramo završnice takmičenja nazvane Super kup i Liga prvaka.

I za kraj želite li nešto poručiti djeci i roditeljima?

Poruka djeci je da budu aktivniji, da izvršavaju redovno školske obaveze, da se više igraju van kuće, da se druže, da aktivno treniraju neki sport, da zanemare mobitele, kompjutere, video igrice i TV koji vode ”sjedilačkom” načinu života, da se zdravo i pravilno hrane, da budu uporni i slijede svoje snove. Poruka roditeljima je da djecu motiviraju i podržavaju u pozitivnim aktivnostima a posebno bavljenju sportom i da podržavaju trenere u nastojanjima da od vaše djece izgrade sportiste u pravom smislu te riječi. Rijetki su oni koji će imati dovoljno znanja, vještine, sposobnosti, upornosti, podrške i sreće da postanu profesionalni sportisti. Ali ako našim radom odgojimo novu generaciju koja će imati dovoljno svijesti da pored svih obaveza, škole, fakulteta, posla, porodice i td. odvoji vrijeme za trening, brine o svom zdravlju, pravilno se hrani i zanemari poroke možemo reći da smo uspjeli.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi