Ko je novi većinski vlasnik upravljačkih prava FK Sarajevo? Odani saradnik Vincenta Tana...
Većinski vlasnik FK Sarajevo od kraja 2013. godine je bio malezijski biznismen Vincent Tan, ali sada tu ulogu izgleda preuzima Nguyen Hoi Nam

Promjene u upravljačkoj strukturi kluba sa Koševa

Ko je novi većinski vlasnik upravljačkih prava FK Sarajevo? Odani saradnik Vincenta Tana...

U medijima u dalekom Vijetnamu su se pojavile informacije da je novi vlasnik Fudbalskog kluba Sarajevo tamošnji biznismen Nguyen Hoai Nam.

Navodno je Nguyen Hoai Nam priskrbio 60% udjela FK Sarajevo, ali ovakve informacije tek trebaju biti zvanično potvrđene iz kluba, pa ih treba uzeti sa dozom rezerve.

Ko je, međutim, Nguyen Hoi Nam? Prema informacijama koje smo uspjeli pronaći u vijetnamskim medijima riječ je o uspješnoj i zanimljivoj personi.

Nguyen Hoi Nam i njegova supruga su dobro poznati vijetnamskoj javnosti. Međutim, domaćoj bh. javnosti ovaj uspješni biznismen je prava engima - razumljivo.

Nguyen Hoai Nam po okončanju studija u Americi gdje je diplomirao Business Administration na Univerzitetu Južne Kalifornije vratio se u Vijetnam gdje počinje uspješnu poslovnu karijeru.

Od 1992. do 1998. bio je finansijski direktor korporacije 3C - jedne od prvih IT i telekomunikacijskih komepanija u Vijetnamu. Od 1998. postao je finansijski direktor za TTT korporaciju, poznatu vijetnamsku kompaniju za dizajn interijera, izradu namještaja i opremanje hotela, luksuznih stanova i kancelarija. Nakon sedam godina provedenih u TTT, Nguyen Hoai Nam prelazi na poziciju generalnog direktora Viet Au Investment Company.

Nešto kasnije, 2007. godine kreće njegova saradnja sa Vincentom Tanom. Te godine Berjaya Gruop ulazi u Vijetnam, formira se Berjaya Vietnam, a Nguyen Hoai Nam pristupa Tanovom timu u kojem ostaje do današnjeg dana.

Berjaya Vietnam je ekskluzivni izvršni partner Vietlotta (državna lutrija Vijetnama) od ulaska na tržište. Grupa je u vlasništvu Vincenta Tana i nakon niza preuzimanja i spajanja Berjaya je postala jedna od najvećih kompanija za sportsko klađenje u Aziji, te se širi u poslove hotelijerstva u Singapuru, Londonu i Šri Lanci, na kladionice u Filipinima, te trgovinu u Tajlandu, Hong Kongu, Indoneziji, Tajvanu i Indiji...

Berjaya je prva malezijska kompanija koja je dobila dozvolu za investiranje u nekretnine i izgradnju u Vijetnamu.

Ova grupa drži tri elitna hotela u Vijetnamu - Intercontinental Hotel u Hanoju (75% vlasništva), Sheraton hotel in Hanoi (70% vlasništva) i Long Beach Resort u Phu Quoc, Kien Giang (70% vlasništva).

Nguyen Hoai Nam je bio jedan od najozbiljnijih kandidata za podpredsjednika fudbalskog saveza Vijetnama u mandatu 2018-2022, ali je izgubio utrku od Can Van Nghia, bivšeg direktora My Dinh National Sports Complexa

Supruga

Supruga Nguyen Hoai Nama je još jedna slavna osoba u Vijetnamu i trenutno vrlo uspješna poslovna žena. To je Thu Huong koja je sa samo šesnaest godina starosti postala poznata širom države osvojivši titulu Miss Sporta, 1995. godine, a 16 godina kasnije, 2011. godine na takmičenju Miss Ladies World izabrana je za drugu pratilju.

"Novac ima dvije strane"

U intervjuu iz 2016. godine, govoreći o novcu Nguyen Hoai Nam je rekao:

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

"Novac ima dvije strane. Može biti dobar novac i onda je to nagrada za vrijedne ljude, rezultat rada i kreativnosti, znoja i suza. Ali ima i negativnu stranu, može promijeniti ljude, pretvoriti dobre u loše. Imam visoko mišljenje o ljudima koji prave puno novca, ali iskreno cijenim ljude koji ga znaju trošiti, uključujući i investicije, doprinos društvu..."

Treba dodati i da je FK Sarajevo za sutra sazvao press konferenciju, a očekuje se da na istoj upravo Nguyen Hoai Nam bude najavljen kao novi većinski vlasnik kluba.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Bulwyf
Ovo vas utrpani skida s qurca, dade vas nekom svom potrcku
1 10
Vagabundo
Sad ce Sarajevo igrati za kladionice
4 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi