Kobiljar: Nisam znao i nije me zanimalo kome ide novac od transfera, Mandarić je morao sve potpisati

"Zašto se niko ne bavi Lukom Jovićem ili Coutinhom?"

Kobiljar: Nisam znao i nije me zanimalo kome ide novac od transfera, Mandarić je morao sve potpisati · Intervju

E. Škorić

Olimpija iz Ljubljane uskoro ostaje bez prvog čovjeka Milana Mandarića, a mnogi su mišljenja da bi to mogao biti ozbiljan udarac za "Zmajčeke", koji su posljednjih godina uz Maribor dominirali u Sloveniji.

EkipaSN iz Slovenije danas je iznijela neke nevjerovatne podatke, otrkivši da je u protekle tri-četiri godine uplaćeno 3.5 miliona eura na račune menadžerskih agencija koje su direktno ili indirektno učestvovale u transferima igrača.

Jedan od "prozvanih" je i Rijad Kobiljar, bivši nogometaš Olimpika, Sarajeva i Zrinjskog, koji danas nastupa u Njemačkoj. Nije se naigrao u Olimpiji, koja mu istina nije ni dala pravu šansu, a njegov transfer iz Zrinjskog koštao je 205.000 eura. No, čudno je to da je više novca uplaćeno menadžerskim agencijama (105.000) nego njegovom bivšem klubu Zrinjskom (100.000) na ime obeštećenja.

Razgovarali smo s Kobiljarom na tu temu i priznaje sam da je šokiran kada je vidio informacije koje su izašle u javnost.

"Moram priznati da me sve ovo iznenadilo, ipak je moja priča s Olimpijom završena, ali ako je već tako, onda je red da i sam nešto kažem na tu temu. Mene je Mladen Rudonja predložio Olimpiji nakon što su me skautirali, za vrijeme dok sam igrao u GOŠK-u na posudbi. Uspio sam da igrama u 'jednom' GOŠK-u privučen pozornost regionalnog velikana i naravno da mi je bilo drago zbog toga. Danko Šulenta je dobio ponudu, odlučeno je da me Zrinjski proda, a ja sam bio sretan da idem u jednu sasvim novu avanturu. Ja lično nisam imao potrebu niti želju da znam sve detalje transfera niti me zanimalo, tako da nisam imao pojma ko će i koliko zaraditi od mog transfera. Mene su zadovoljili uslovi Olimpije u smislu visini plate, bonusa i ostalog, tako da sve drugo nije bilo u mom domenu niti sam bio upućen u to kolika je visina odštete, koliko će pripasti kome...", govori Kobiljar za SportSport.ba.

Da li je Milan Mandarić bio upućen u transakcije novca koji je na kraju pripao menadžerskim agencijama?

"Svaki papir mora on lično da potpiše, tako da je normalno da je znao koliko će kome novca da da. Sada kada je odlučio da odlazi, očigledno je imao želju da dokaže tamošnjoj javnosti koliko je novca uložio u klub, a mediji su požurili da od svega naprave senzaciju i da u prvi plan, ni krivog ni dužnog, postave baš mene".

Znači, nemaš nikakve veze sa navedenim agencijama?

"Definitivno ne. Imam svog agenta, koji se brine o meni i mojoj karijeri i mislim da ni on nema pojma o novcu koji je pripao nekim agencijnama. Zrinjski je dobio 100.000 eura koliko je i tražio, ja i moj menadžer smo bili zadovoljni, a kako je i na koji način kasnije potrošeno još 105.000 eura i ko je sve to odobravao i potpisivao, stvarno ne znam. Zapravo, spomenuo sam već gore da nijedan dokument ne može proći bez potpisa predsjednika kluba Mandarića".

"Samo mi nije jasno što se neko sada našao baviti s transferom od 100 ili 200 hiljada eura. Pa Luka Jović je plaćen 70 miliona eura, koliko novca je potrošeno na Philippea Coutinha? Njihove cifre su vrtoglave, a ni u jednom slučaju nisu opravdne, no čini se da je medijima lakše udariti po leđima nekoga čiji je transfer iznosio 200.000 eura", poručuje Kobiljar.

Svjestan je da se nije naigrao u Olimpiji, ali...

Potražite više informacija na temu 1. liga Slovenije:

"Meni je lično Mandarić govorio da bih trebao da igram, ali kunem vam se, jedan trener mi je lično rekao da sam dobar igrač, da zaslužujem da igram, ali da su mu jednostavno ruke vezane, pokazavši na upravu. Ne bih otkrivao njegovo ime, ali mislim da je bio u pravu i da sam trebao dobit5i šansu. Uvjeren sam da bih je iskoristio, pokazao sam na posudbi u Rudaru da je Olimpija pogriješila što mi nije dovoljno vjerovala, ali opet, na kraju sam ja svijetla obraza otišao, a klubu želim sve najbolje u budućnosti. Nakon što sa raskinuo saradnju s Olimpijom i naplatio 10 mjeseci koliko mi je sljedovalo po ugovoru, otišao sam i potpisao za Rudar".

Nakon Slovenije - Njemačka? Jesi zadovoljan?

"Moram biti, mislim da sam napravio veliki transfer iz jednog malog kluba kao što je Rudar u Njemačku gdje igram zajedno s Grosskreutzom, bivšim igračem Borussije Dortmunda i Stuttgarta. Učinio sam pravu stvar što sam došao u Uredingen gdje sam zaista odlično primljen, samo je šteta zbog trenutne pandemije koronavirusa. Čim ovo završi, jedva čekam da opet zaigram nogomet", za kraj je rekao Kobiljar.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi